Zbog olujnog nevremena grane i kontejneri letjeli i u Labinu

Zbog olujnog nevremena grane i kontejneri letjeli i u Labinu

8.10.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Olujni vjetar i jaka kiša koja je počela padati nešto poslije 13 sati ispraznili su pulske ulice. Oko 14 sati počela je i jaka grmljavina. Na prometnicama se otežano vozi i zbog nakupljene vode, a za sada nema informacija o problemima na moru. Olujno jugo podiglo je velike valove. Na Velom Vrhu vjetar je porušio prometne znakove, a u Splitskoj ulici stablo je palo na prometnicu.

Kiša s jakim, na trenutke i orkanskim vjetrom, od jutros pada u većem dijelu Istre. Posebno je dramatično bilo u Novigradu gdje su valovi visoki oko dva metra pjenom prekrili obalu. U Tarskoj vali se nasukala 12-metarska jedrilica ali nema ozlijeđenih.

Orkanski vjetar i nevrijeme zahvatili su i Poreč. Uz slomljene grane stabala pao je i stup za zastavu u središtu grada. Stabla, grane i kontejneri ''letjeli'' su i u Rovinju, Labinu...

Komunalne službe su na terenu i raščišćavaju prometnice i ulice.

Prognostičari su, podsjetimo, najavili nevrijeme s olujnim jugom a u gorju i snijeg. Vjetar bi prema prognozama trebao okrenuti na buru uz veliki pad temperatura zraka.

Dan kada je u Istri završilo ljeto

U samo nekoliko minuta nad najzapadnijim prostorom Istre promijenilo se godišnje doba. Tijekom cijelog prijepodneva uz jaki južni vjetar temperatura zraka iznosila je oko 24 stupnja. Jačanjem juga, uz ne jaku kišu, more je sve više postajalo «divlje» a valovi su dosizali visinu višu od dva metra. U prvim minutama poslijepodneva vjetar je naglo okrenuo na vrlo jaku buru koja je spustila temperaturu zraka na samo 9 stupnjeva Celzija. Na plićim stjenovitim dijelovima podmorja uz obalu mogao se vidjeti i «fenomen» lomljenja vrhova valova zbog jakih udara bure.

Udaranje valova u obalu na južnoj šetnici Novigrada stvorilo je gustu pjenu koja je nošena jakom burom u dijelovima starog grada, bližim moru, padala poput snježnih «krpa».Prema dostupnim nam informacijama većih šteta na području Savudrije, Umaga i Novigrada nije bilo. U umaškom Stella Marisu, u parku iza teniskog stadiona, vjetar je polomio bor a jake udare bure nije izdržala ni nadstrešnica na parkiralištu marine u Novigradu.

Ćud vremena u prvom tjednu mjeseca listopada potvrđuje i činjenica da se oko 16 sati razvedrilo, more se u potpunosti smirilo a ''zubato'' sunce obasjalo je Novigrad, Umag i druge predjele najzapadnijih dijelova Istre

olujno nevrijeme vrijeme jesen oluja bura kiša