Zbog bure na Labinštini niz problema: srušen dalekovod, gorjeli dimnjaci, pala grana na vozilo na cesti Barban - Raša

Zbog bure na Labinštini niz problema: srušen dalekovod, gorjeli dimnjaci, pala grana na vozilo na cesti Barban - Raša

17.1.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Jaka, na trenutke i orkanska bura koja puše na Labinštini prouzrokovala je manje probleme u cestovnom prometu, a radilo se o padu manjih stabala i granja na cestu. No, nije bilo materijalnih šteta, a službe su ceste brzo učinile opet prohodnima.

Područje Šušnjevice i okolnih sela, u općini Kršan bili su tijekom noći s ponedjeljka na utorak bez struje, ali je kvar saniran, tako da su mještani već u utorak ujutro oko deset sati, bili redovito opskrbljeni strujom. Od Valtera Glavičića, rukovoditelja Labinskog pogona Elektroistre, doznali smo da se radilo o urušavanju jednog električnog stupa na nepristupačnom terenu, no njihovi su djelatnici ipak brzo otklonili kvar i postavili novi stup.

Manjih intervencija imali su i labinski vatrogasci, a radilo se uglavnom o zapaljenju dimnjaka, što je česta pojava za jake i olujne bure, rekao nam je Darko Vitasović, zapovjednik JVP Labin. Vatrogasci su imali tri intervencije, i to u Labinu, Krapnu i Potpićnu, a na teren su u sva tri slučaja izašla po tri vatrogasca i jedno vozilo. Vitasović nam je rekao, da do zapaljenja dimnjaka dolazi, zbog raspirivanja plamena čađi koja još uvijek gori, te se zahvaljujući jakom vjetru to pretvara u otvoreni plamen, stoga poziva građane, na oprez i redovitu kontrolu dimnjaka.

Pala grana na vozilo  na cesti Barban - Raša

Čak sedam slučajeva rušenja grana ili stabala na ceste ili automobile na području Istarske županije zabilježeno je tijekom ponedjeljka i noći na utorak uslijed jakih udara vjetra. Na cesti Barban-Raša na vozilo je pala grana, međutim, bez ozljeda po putnike, saznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca.

Stablo je na cestu palo i u Pješčanoj uvali, kao i pulskoj Nazorovoj ulici, dok je Vatrogasna zajednica Istarske županije tijekom utorka zabilježila još četiri rušenja grana na prometnice, po dva u Puli i dva na području Umaga.

U istom 24-satnom razdoblju istarski su vatrogasci četiri puta intervenirali zbog požara na dimnjacima. Od voditelja Županijskog centra 112 Pazin Doriana Orbanića saznali smo da je tijekom noći bilo desetak poziva zbog ugrožavanja prometa problema vezanih za posljedice udara bura i nastavili su se tijekom dana.

- Mole se vozači za oprez u prometu zbog jakog vjetra, na prometnicama preko Učke i Ćićarije na snazi su zimski uvjeti i zabrana prometovanja teretnim vozilima iznad 7,5 tona ukupne dopuštene mase, poručuju iz županijskog centra.

Zabilježene su i štete na barkama na istočnoj obali Istre, posebice u Ližnjanu.

 

Tijekom današnjeg dana povremeni jaki udari bure dobro su rashladili prolaznike u istarskim gradovima premda dnevna temperatura nije bilo toliko niska.

Najjači udari bure prijepodne su zabilježeni u Čepićkom polju ispod Učke gdje je vjetar puhao i 88 kilometara na sat, a u Buzetu 84 kilometara na sat. U Velom Mlunu na Ćićariji najveća brzina vjetra iznosila je 76 kilometara na sat, na pulskoj Stoji 72 kilometara na sat, a slične brzine zabilježene su i na ulazu u tunel Učka, Barbanu i Žminju.

Kao što smo već spomenuli najniže temperature na čitavom području Istre nisu se spuštale u negativne vrijednosti izuzev Ćićarije i Učke, pa je tako u Pazinu i Labinu zabilježena najniža temperatura od jednog stupnja Celzijusa, u Bujama dva stupnja, u Buzetu tri stupnja, a Novigradu, Poreču, Rovinju, Vodnjanu i Puli četiri stupnja. Najtoplije je tijekom dana bilo u Poreču i Novigradu (šest stupnjeva) i Puli, Rovinju, Umagu i Novigradu (pet stupnjeva). Međutim osjet hladnoće bio je daleko niži.

Treba istaknuti da je bura osobito jako puhala na Kvarneru, pa je tako na riječkom sveučilištu (kampusu) zabilježena brzina vjetra od 130 kilometara na sat zbog čega su otkazana dnevna studijska predavanja i sve ostale redovne aktivnosti.

Za područje sjevernog Jadrana Državni hidrometeorološki zavod i za utorak je proglasio crveni alarm zbog olujne bure s orkanskim udarima koji na kritičnim pozicijama mogu doseći 130 kilometara na sat. Zbog poledice uslijed niskih temperatura i mogućnosti snijega proglašen je žuti alarm. Na moru, na istočnoj obali Istre, očekuje se jak, mjestimice olujni do orkanski sjeveroistočni vjetar koji na kritičnim pozicijama može doseći čak 185 kilometara na sat što znači da je DHMZ i ovdje proglasio crveni alarm. Na zapadnoj obali Istre proglašen je narančasti alarm zbog jakog, mjestimice vrlo jakog sjeveroistočnjaka do 110 kilometara na sat. Iz DHMZ-a upozoravaju na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima. (Zvjezdan STRAHINJA, A. ŠĆULAC, G. ČALIĆ ŠVERKO, A. DAGOSTIN)

 

 

Foto: Bura, Rabac, 17.1.2017., Nedjeljko Mandić

 

 

jvp labin bura vrijeme