Završni koncert Umjetničke škole Matka Brajše Rašana: OD "AVE MARIA" DO "KAPI NA OBRAZIN"

Završni koncert Umjetničke škole Matka Brajše Rašana: OD "AVE MARIA" DO "KAPI NA OBRAZIN"

14.6.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Pitoreskno okružje tisućljetnog starog grada Labina, uveličano prekrasnom crkvenom akustikom pružilo je uvjete za koncert koje svaki slušatelj samo poželjeti može

Ususret visokim temperaturama i svim blagodatima nadolazećeg ljeta, učitelji i učenici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana priredili su već tradicionalni Završni koncert, koji je ponovno, nakon dužeg vremena, održan u labinskoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije.

Pitoreskno okružje tisućljetnog starog grada Labina, uveličano prekrasnom crkvenom akustikom pružilo je uvjete za koncert koje svaki slušatelj samo poželjeti može. Ravnateljica škole, Melita Lasek Satterwhite, na početku je razdragano pozdravila prepun auditorij djece, roditelja i putnika namjernika, koji neumorno pohode svaki koncert u organizaciji Umjetničke škole, pritom ne skrivajući zanos i oduševljenje ovim projektom.

Spretnost na glazbalima

Vidno ponosna, Lasek Satterwhite je zatim na pozornicu pozvala nagrađene učenike koji su ove godine ostvarili zavidne rezultate na regionalnim, državnim, ali i međunarodnim natjecanjima, što je publika nagradila srdačnim pljeskom. Ivan pl. Zajc, čuveni hrvatski skladatelj o kojem se neprestano govori, ali ga se znatno rjeđe izvodi, bio je zaslužan za prvu točku, njegovu Ave Mariju uvjerljivo je tumačio školski pjevački zbor pod vodstvom Diane Macan.

Potom su se stali redati najmlađi polaznici glazbene škole, koji su se predstavili na gitari, violini, klaviru i udaraljkama, pritom pokazujući naročitu spretnost na glazbalima s kojima se tek upoznaju. Umnogome interesantna bila je izvedba Uspavanke Wiegenlieda Johannesa Brahmsa na glockenspielu. Uz klavirsku pratnju mentora Marijana Lincmajera, učenica Stela Gržentić pokazala je svu toplinu ovog instrumenta, koji se na ovakvim koncertima rjeđe pojavljuje u solističkoj ulozi.

Teranke gost večeri

Također istaknute interpretacije bile su ona Antonija Matasa, koji je inherentnom zrelošću na klaviru tumačio Sonatinu u F-duru op. 41, br. 2 Jana Křtitela Vaňhala, kao i vrckavi Čardaš Tomislava Uhlika, koji je vrlo suvereno na klarinetu dočarao Nino Glavičić. Stariji učenici predstavili su se zahtjevnim programom, koji uz nezaobilazne Bacha i Chopina nije zaobišao ni skladatelje poput Bohuslava Martinůa, Henryka Wienawskog ili Aleksandra Glazunova, čija se vrhunska djela jednostavno ne čuju dovoljno često na koncertnim pozornicama.

Nakon impozantnog gitarskog trija pod mentorstvom Olge Knapić, pozornicu je zauzela ženska klapa Teranke iz Pule, jedna od najnagrađivanijih i najradišnijih hrvatskih klapa koja je bila poseban gost večeri. Svakako valja napomenuti da su u stalnoj postavi klape čak tri učiteljice labinske Umjetničke škole – Diana Macan, Jadranka Celić Bernaz i Kristina Puh Leko.

Klapašice su se predstavile djelom barda hrvatske klapske pjesme, Ljube Stipišića Delmate, čija je "Nek blaženi budu svi" vrlo preciznom i utanačenom izvedbom izazvala opće oduševljenje među publikom. Kao epilog koncerta donesena je "Kapi na obrazin" autorice Ane Kodrić Ivelić, kojom je klapa Teranke na uzvišen način otpustila notu finalnog nezaboravnog koncertnog iskustva.


Autor: Branko BIOČIĆzavršni koncert koncert uš matko brajša rašan klapa teranke