Završio Transart festival: "Sretno" Morseovim kodom za rastanak

Završio Transart festival: "Sretno" Morseovim kodom za rastanak

2.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Performansom "CO/AL XXI" Metal Gurua u Lamparni i site-specific instalacijom "Sretno" Alena Floričića na rudarskom šohtu zaključen je Transart 2010 "Underground City XXI", međunarodni transdisciplinarni umjetnički festival koji je desetu godinu zaredom organizirao Labin Art Express.

Performans Metal Gurua, skupine koju su činili Dean Zahtila i Sanja Švrljuga, sastojao se od videoinstalacije i gastroinstalacije.

Prvi dio činila je kombinacija talijanskog filmskog žurnala o labinskim rudarima iz 30-ih godina (s neizbježnim Duceom u prvom planu) i kompjutorske animacije vožnje tunelom budućeg Podzemnog grada. Gastronomski dio činila je buzara od škampa rasuta po stolu s aluminijskom podlogom. Naravno, publika je instalaciju uništila.

"Hrana je oduvijek imala izuzetno važnu ulogu u povijesti Istre, a danas je postala sastavni dio njenog kulturnog identiteta.

Pripremanje, služenje i uživanje hrane ima gotovo ritualni, božanski status za stanovnike istarskog poluotoka, danas sve poznatijeg ne samo po magičnoj ljepoti krajolika, nego i izuzetnoj gastronomiji, čudesnoj mješavini lagane mediteranske i moćne balkanske kuhinje s crno-bijelim dodirom magije i misterija Istre te njene recentne crvene povijesti", kaže Švrljuga.

Floričićeva instalacija otvorena je točno u ponoć aktiviranjem svjetiljke na vrhu šohta na Pjacalu. Svjetlosno tijelo pali se u kratkim i dugim razmacima emitirajući tako signale koji u Morseovom kodu znače rudarski pozdrav - sretno. To će činiti svakog dana od ponoći do šest sati neograničeno dugo.

U dvadeset dana trajanja festivala publika je u Lamparni te na ulicama i trgovima grada vidjela pet instalacija, četiri performansa i jednu izložbu fotografija umjetnika iz Austrije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske. (R. SELAN)

 

transart lamparna kuc lamparna podzemni grad podzemni grad labin rudarstvo morseovi znakovi sanja švrljuga dean zahtila alen floričić