Zavodi nemaju opremu za nadzor Rockwoola

Zavodi nemaju opremu za nadzor Rockwoola

14.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

TVORNICA KAMENE VUNE TRAŽI POKRETNI LABORATORIJ.

Zavodi za javno zdravstvo Istarske i Primorsko-goranske županije nemaju potrebnu opremu za mjerenje Rockwoolovih imisija, doznali smo u razgovoru s vodećim ljudima tih ustanova. Iz tvrtke su kontaktirali riječki zavod i tražili pokretne stanice koje bi mjerile određene parametre, a koje lanac fiksnih stanica ovdašnjeg zavoda ne registrira.
Ana Alebić Juretić iz Zavoda za javno zdravstvo Rijeka potvrdila nam je da su razgovarali s Rockwoolovim čelnicima te da su oni zatražili pokretne laboratorije, ali da takvu opremu, po njenim saznanjima, imaju samo poduzeća Dvokut i ANT iz Zagreba. Rockwool je tražio i analizu sedimenta, no najveći je problem to što mu trebaju trenutne koncentracije određenih tvari, kaže Alebić.
Od Nine Šuljak iz Odjela za marketing Rockwoola doznajemo da će s općinama Pićan i Kršan dogovoriti imisijska mjerenja, ali da će opremu morati uzeti od jedne od navedenih dviju tvrtki, jedinih ovlaštenih za takve poslove. Potvrdila nam je i da je jučer tvornicu ponovno posjetila inspekcija zaštite okoliša, da je zasad sve u redu i da ne namjeravaju prekidati proizvodnju.

Rockwool nadizanje zavodi bez opreme pokretni laboratorij nemogućnost nadzor zagađenje