Zauzdati “brziće” po raškim ulicama

Zauzdati “brziće” po raškim ulicama

10.11.2010. // Glas Istre u štrajku // Objavljeno u kategoriji Društvo

- "U raškim ulicama nije posebno ograničena brzina pa i one koji voze 50 na sat i realno ugrožavaju promet ne možemo kazniti", upozorio je Elvis Zahtila, načelnik labinske policijske postaje, na sjednici Općinskog vijeća. Lokalnoj vlasti savjetovao je da doskoči tom problemu u općinskom središtu, kao "ipak specifičnom naselju", jer je to, kako reče, u njenoj nadležnosti.

- Potrebno je postaviti znak smirenog prometa ili naći neku sličnu opciju. Buzet je, primjerice, to lijepo riješio tzv. ležećim policajcima. Mi bismo to svakako podržali, kazao je Zahtila.

Obećao je da će kontakt policajac Marijan Kožuh odsad Rašu obilaziti češće negoli za ljetne sezone, kada je bio angažiran u problematičnijim mjestima. Na tu su potrebu za kraće rasprave ukazali i pojedini vijećnici, ističuči da u naselju još uvijek ima "divljanja u prometu". Naglašen je problem maloljetnih motorista bez vozačke dozvole.

Inače, u raškoj općini ove je godine do konca rujna evidentirano 40 prometnih nesreća - petina od zabilježenih na Labinštini - najčešće zbog brzine. Sedam osoba je teže, a 15 lakše ozlijeđeno. Zahtila to ocjenjuje povoljnim, ističući, međutim, učestalost "saobraćajki" na državnoj prometnici Raša - Labin, usprkos tamošnjim stalnim kontrolama "plavaca". Ta je kritična dionica ovih dana sanirana.

Raški načelnik Josip Knapić smatra da je i policija doprinijela boljoj situaciji u prometu.

Sugerirao je da se više pripazi na one koji voze alkoholizirani, bez dozvole ili tehničkog pregleda. Najavio je da će aktivirati općinski Odbor za sigurnost prometa ne bi li izradio analizu za Rašu i druga naselja te da pritom računa na angažman stručnjaka iz policije. I on je

podsjetio na "crne točke" na djelu državne prometnice od Labina do Barbana.

Vijećnica Laura Faraguna, pak, ukazala je na problem brzine na glavnoj cesti kod raške osnovne škole i nepoštivanje tamošnjeg pješačkog prijelaza, apeliravši na policiju da pojača kontrole radi sigurnosti đaka.

I. R

raša promet kontakt policajci elvis zahtila