Zatvaranje festivala TRANSART 2012, KuC `Lamparna` 6Petak, 14.09.2012, u 21:30.

Zatvaranje festivala TRANSART 2012, KuC `Lamparna` 6Petak, 14.09.2012, u 21:30.

12.9.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

„Mađarski umjetnik István Eross predstaviti će se site-specific skulpturom pod nazivom

„Pljesniva figura". Radi se o drvenom, grubo istesanom antropomorfnom obliku čija  je konačna forma upravo u nastajanju, u samom prostoru galerije.

U procesu realizacije rada autor koristi prirodni proces stvaranja plijesni omatajući drveni plašt skulpture mokrim kruhom koji uslijed djelovanja gljivica površini skulpture pridodaje još jedan završni, sadržajni sloj. Takvim postupkom  fluidna plijesan svojom specifičnom i neuhvatljivom  plastičkom premisom daje skulpturi konačni oblik, boju i strukturu, ali i uvjerljivu izražajnost. Neobičnom „biološkom" intervencijom nestaje vizualno jasna granica između samih materija od kojih je skulptura građena, pa su Erossovi objekti  osebujan primjer evolucije i transformacije jedne plastičke umjetničke ideje. Površina kipa postaje samosvojna metafizička površina gdje afirmacija i negacija postoje istovremeno...."          

                                                                                           (tekst Sanje Švrljuge iz predgovora kataloga)

 

 

István Eross diplomirao je grafiku na mađarskom Sveučilištu likovnih umjetnosti 1995.god. Stručno se usavršavao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i  na Royal Academy of Art (Haag), a 2006.god. završio je postiplomski studij na Fakultetu likovnih umjetnosti u Marseilleu. 2009.god. obranio je doktorsku dizertaciju na Fakultetu za glazbu i vizualne umjetnosti Sveučilišta u Pečuhu.

Od 2003. god. radi kao profesor na Moholy-Nagy Fakultetu za primjenjenu umjetnost i dizajn u Budimpešti, a od 2008.god. voditelj je Odjela likovnih umjetnosti na Eszterházy fakultetu u Egeru, Mađarska. 

Pored brojnih samostalnih i grupnih izložbi u Mađarskoj i inozemstvu, kao gost umjetnik, predavač, selektor i kustos umjetničkih kampova i simpozija, u više je navrata.boravio u Africi te čak 27 puta u Aziji. Selektor je i organizator projekta "Segmenti" koji se bavi međunarodnom razmjenom izložbi između Mađarske i nekoliko azijskih zemalja.

Djeluje kao multimedijalni umjetnik, kipar i performer, a u posljednjih deset godina njegovo je stvaralaštvo usmjereno na "nature-art", sveobuhvatno područje koje se odnosi na upotrebu potpuno prirodnih materijala, uz napuštanje galerijskog sustava i izlaganje djela u prirodnom okolišu.

Jedan je od prvih inozemnih umjetnika koji je radio i izlagao u labinskoj Lamparni (1. međunarodna likovna radionica, 1992.g.).

Dobitnik je dviju najprestižnijih mađarskih nacionalnih nagrada za likovnu umjetnost: Barcsay (1995) i Munkácsy (2012.).

 

 

 

 

 

 

@ 22:00 - projekcija autorskog videozapisa „Opasno po život - točno u podne"

Marčela i Petra Brajnovića (HR)

  

Rad „Opasno po život-točno u podne", istaknutih istarskih multimedijalnih umjetnika, oca i sina, Marčela i Petra Brajnovića, dokumentarni je film koji obrađuje umjetničku akciju-performance postavljanje ploče s natpisom „Opasno po život" na pročelje crkve u Rovinjskom Selu, pa je kao takav osebujna reminiscencija djelovanja Martina Luthera, koji  je u želji za obnovom Crkve1517.g zakucao na vrata wittenberške dvorske crkve svojih 95 teza.

Prema riječima Marčela Brajnovića, njihova je ploča nadmašila kvalitetom Lutherovu, jer ona nema namjeru „popraviti" Crkvu koja je u suštini „ nepopravljiva", već je upozorenje ljudima da se klone klanjanju idolima i okrenu živoj istini, kruhu s neba i odgovornosti za svoju vlastitu sudbinu.

Koncept koji je započeo Krist prije 2000 god. i koji je kulminaciju doživio Lutherovim djelovanjem, prema riječima Brajnovića, koncept je koji njihovim radom dobiva konačni oblik i završava.

  

  

TRANSART 2012 realiziran je uz potporu:

Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Open Society Institute, Nizozemska ambasada u Zagrebu, grad Eindhoven (NL) i Grad Labin

12. Istarski međunarodni transdisciplinarni umjetnički festival i laboratorij  

  

"L.A.E. FOREWER"

  

Zatvaranje festivala TRANSART 2012

KuC ''''''''''''''''Lamparna'''''''''''''''', Petak, 14.09.2012.

  

@ 21:30 - izložba site-specific skulpture „Pljesniva figura",

István Eross (HU)

 

 

 

transart lae labin art express pljesniva figura tamara nestorović dean zahtila nmvn