Zatvara se jedina benzinska u Rapcu - INA je ocijenila neisplativnom

Zatvara se jedina benzinska u Rapcu - INA je ocijenila neisplativnom

18.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rapčanima ne nedostaje oktana za pokretanje njihovih jezika nakon Inine potvrde da će krajem ovog mjeseca zbog slabije prodaje goriva zatvoriti jedinu benzinsku pumpu u tom turističkom adutu Labinštine. Mještani koje smo zatekli na rivi nabrušeni su toliko da ih i ne treba poticati na priču, ponajprije jer u takvoj odluci vide korak natrag u ponudi gostima "od kojih svi živimo".

- Svi se u Rapcu bune, svi su ogorčeni zbog gašenja pumpe, prenosi nam glas javnosti mladi trojac u mjesnom kafiću. - Stranac očekuje da ovdje, ako se naša destinacija već predstavlja kao biser turizma, može natočiti gorivo. Upravo se, eto, renoviraju hoteli u Maslinici, dižu na četvrtu zvjezdicu, želi se popraviti prosjek smještaja, a onda ukinu benzinsku! Gdje će ti priželjkivani gosti dubljeg džepa sa skuterima, gliserima i gumenjacima tankati svoja plovila? Zimu bez crpke nekako bismo i prebrodili, ali ljeti će biti koma, nadopunjuju se naši sugovornici, redom zaposleni u ugostiteljstvu.

Iz Ine su nam, podsjetimo, objasnili da projekt revitalizacije i modernizacije njihove maloprodajne mreže podrazumijeva i prestanak s radom manjeg broja nerentabilnih crpki, a među njima i rabačke.

Kanistre za plovila puniti u Labinu?


- Pri takvim odlukama vodimo se i kriterijima dostupnosti naftnih derivata za lokalno stanovništvo, napominju iz službe za odnose s javnošću Industrije nafte i pritom podsjećaju da su njihove obližnje stanice u Labinu (udaljena pet kilometara) te Vozilićima i Barbanu.

- Ma, nezamislivo je da će turisti trošiti dragocjeno vrijeme planirano za odmor da bi odlazili u Labin točiti gorivo za plovila u kanistre, što je na koncu i potencijalno opasan transport. Zatvaranje benzinske pridonijet će da u Rabac dolazi manje turista s plovilima koji nas već godinama posjećuju, kazao nam je mještanin Vitomir Skandul.

- Ne vjerujem da se crpka ljeti ne isplati. Pa Rabac je već u travnju krcat, turiste imamo do studenog, veli djevojka zaposlena u lokalnom restoranu.

Starosjedilac u Rapcu, koji također nije želio da ga imenujemo, prisjetio se da je benzinska stanica, radi potrebe turizma, ali i domaćih vlasnika čamaca, otvorena 70-ih, s izgradnjom hotela u obližnjoj Maslinici. - Grad bi do sezone svakako trebao iznaći rješenje, makar i kroz neki oblik koncesije, zaključio je umirovljenik.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika tvrdi da je još u rujnu, čim je najavljeno zatvaranje postaje, urgirao kod nadležnih u Ini, no uvjerili su ga, na temelju izrađenih analiza, u njenu nerentabilnost, odnosno stvaranje gubitaka. Tada su u Ini, veli gradonačelnik, spominjali i mogućnost zatvaranja crpke u Vozilićima, no spašava je to što je najbliža trajektnom pristaništu Brestova. Na njoj, usto, ribari iz Plomin Luke toče plavi dizel.

Mogućnost gašenja stanice u Vozilićima otklonjena je, međutim, njenom modernizacijom ljetos su ondje, u sklopu investicije od 200 tisuća kuna, ugrađena tri nova mjerna uređaja, tj. agregata, te instalirani sustavi povrata para benzina u spremnike.

Ne toče dovoljno


Postaja u Labinu, trenutno otvorena 24 sata, u cijelosti je, pak, rekonstruirana 2007. godine. - U Ini kažu da ta crpka u gradu radi jako dobro pa sam pitao mogu li njenim prometom nekako pokriti gubitak rabačke, no drže se, eto, njihovih standarda o dostupnosti derivata za građane, odnosno udaljenosti najbližih stanica, otkriva Demetlika.

- Rapčani s pravom traže ostanak benzinske, no izgleda da na njoj niti oni niti turisti ipak ne toče toliko goriva jer bi Ina u protivnom ostala ondje, zaključuje gradonačelnik i najavljuje novu inicijativu. - Provjerili smo i zemljište na lokaciji crpke: sve je Inino. Pokušat ću stoga ispitati mogućnost davanja postaje u najam privatniku, po modelu kakav smo prije nekoliko godina već imali u Rapcu.

Projektom izgradnje lukobrana na kraju novog dijela rive u Rapcu bila je predviđena mogućnost gradnje benzinske stanice za plovila. - S tim smo projektom stali zbog opće financijske situacije, no kandidiran je prema strukturnim fondovima EU-a, kaže gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Lani je, valja podsjetiti, iz gradskih prostornoplanskih dokumenta "izbrisana" nautička marina s preko 300 vezova, čija je gradnja bila "ucrtana" kod Teleferike u uvali Maslinica.

 

(Napisao i snimio Igor RADIĆ)

 

benzinska rabac ina benzinska pumpa demetlika