Zašto treba ulagati u sport? Svjetski smo doprvaci u nogometu, a nitko u EU ne ulaže manje od nas

Zašto treba ulagati u sport? Svjetski smo doprvaci u nogometu, a nitko u EU ne ulaže manje od nas

14.4.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Krajem godine u Kataru očekuje nas Svjetsko nogometno prvenstvo gdje će još jednom nastupiti i Hrvatska, svjetski doprvak iz Rusije otprije četiri godine. I dan-danas mnogi se diljem svijeta pitaju kako je moguće da jedna tako mala zemlja ostvaruje ogromne uspjehe u gotovo svim najpopularnijim svjetskim sportovima. Sve kladionice u Hrvatskoj, kao i one strane, davale su „Vatrenima“ male šanse za dolazak do finala na SP-u 2018. godine. Ostvaruju li se takvi uspjesi zbog velikih ulaganja u naš sport od strane države? Nažalost, to nije tako, a teško da će i biti. U nastavku se dotičemo teme zašto je važno ulagati u sport…

Produktivan izlaz za mlade ljude

Utjecaj sporta seže daleko od velikih međunarodnih događaja, koliko god impresivni bili, uključujući dalekosežne dobrobiti za obične ljude. Inicijative koje potiču ljude da redovito vježbaju mogu pomoći u smanjenju slučajeva moždanih udara, raka i depresije, što rezultira većom produktivnošću i nižim troškovima zdravstvene skrbi. Ovo su ciljevi koji su iznimno važni za pojedine dijelove svijeta, poput Latinske Amerike i Kariba, gdje je svaka četvrta odrasla osoba pretila, što je trend koji se pogoršao tijekom posljednjeg desetljeća. U Hrvatskoj je situacija još mnogo gora, budući da je dvije trećine odraslih pretilo!

Sport također može ojačati društvene odnose, okupljajući ljude iz različitih sredina i stvarajući osjećaj zajedničke svrhe i identiteta. Štoviše, može pružiti produktivan izlaz za mlade ljude, držeći ih usredotočenim i angažiranim te podižući njihovo samopoštovanje, smanjujući tako njihovu ranjivost na štetne društvene utjecaje. Također, može promovirati kvalitete poput ustrajnosti, timskog rada i vodstva, vrste vještina koje poslodavci traže kod kandidata za posao.

Važno je poticanje sportskih programa za mlade

Ukratko, sportski programi dobri su za pojedince, zajednice i zemlje. Zato je od 2004. Međuamerička razvojna banka podržavala programe sporta za mlade koji spadaju u kategoriju ugroženih u 18 zemalja. Takvi programi često kombiniraju sam sport (primjerice, nogomet) sa stručnim osposobljavanjem i stažiranjem.
Rezultati su vrlo obećavajući. Oko 70 posto sudionika završi program. Od toga, više od 65 posto dobije formalne poslove, vrati se u školu ili započne posao u roku od jedne godine. Projekt proveden u El Altu u Boliviji koristio je nogomet da pomoću njega više od 600 djevojaka nauči druge korisne životne vještine. Iako postoje samo ograničeni podaci o njihovom napretku, poznato je iz drugih istraživanja provedenih u Sjedinjenim Američkim Državama da sudjelovanje u sportu može imati dugoročne koristi za žene, uključujući više obrazovanje i bolju zaradu na poslu. To je još jedan pokazatelj zašto je dobro ulaganje u sport.

Ti koji ne ulažu, njih nitko ni ne zna u svijetu

Unatoč tim pogodnostima, zemlje Latinske Amerike i Kariba troše relativno skromnih 0,1 posto BDP-a na sportske programe sa širokim društvenim ciljevima. Nažalost, gotovo ništa bolja nije niti Hrvatska, jer kako prenosi portal Rizik hr, prema istraživanju Eurostata iz 2019. godine najmanje ulaže u sport od svih članica Europske unije, što je iznimno poražavajuća činjenica. Vladina ulaganja u sport iznose samo 13 eura po glavi stanovnika, što je manje od Bugarske (16), Slovačke (23) i Rumunjske (25). Ne znamo koliko bi se uspjeha, koji su iznenađujući i koje ne predviđa niti jedna kladionica, trebalo dogoditi unutar hrvatskog sporta da se ovakva statistika promijeni.
I onda često možemo čuti komentare onih koji ne razumiju kako sport funkcionira u društvu u stilu: „A što ja imam od tih rezultata, od uspjeha reprezentacije?“ Takve riječi mogu se čuti iz usta egoističnih pojedinaca koji ne vide dalje od svoja četiri zida. Mnogi nisu svjesni da Hrvatska jednim dijelom ostvaruje turistički potencijal preko uspjeha naših sportaša i sportašica, a većim, naravno, preko prirodnih ljepota. Što ste poznatiji u svijetu, više ćete stranaca, to jest, potrošača, privući u svoju državu. Upravo zahvaljujući promotorima Hrvatska je poznata u svijetu, a ti promotori ne dolaze iz redova političara. Luka Modrić, Mirko Filipović, Janica Kostelić, Davor Šuker,… Njih cijeli svijet zna.

sport ulaganje svjetsko nogometno prvenstvo infrastruktura sportski programi zajednica luka modrić mirko filipović janica kostelić davor šuker