Zaposlenicima gradskih tvrtki u Labinu trinaesta plaća u iznosu od 1.250,00 kn

Zaposlenicima gradskih tvrtki u Labinu trinaesta plaća u iznosu od 1.250,00 kn

3.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Zaposlenicima tvrtki u  većinskom ili potpunom vlasništvu Grada Labina - Komunalnog poduzeća 1. maj, Vodovoda, Labina 2000 i Labinstana - bit će isplaćeno 1.250 kuna božićnice, dogovoreno je na koordinaciji direktora spomenutih poduzeća i gradonačelnika Tulija Demetlike.

 

Iako se, kako doznajemo, odlučivalo na temelju ovogodišnjih poslovnih rezultata, prigodni bonus kvači i Vodovod, firmu koja je lani poslovala s minusom od oko dva milijuna kuna.

Dino Škopac, direktor te tvrtke koja zapošljava 64 djelatnika, tvrdi da su, usprkos tom gubitku, financijski zdravo i likvidno trgovačko društvo.

- Iako još nemamo potpunu informaciju, ove godine poslovat ćemo bolje nego lani. Ovakva praksa dogovaranja s Gradom kao većinskim vlasnikom dobra je jer se dadu uzeti u obzir svi raspoloživi i relevantni podaci te sve u obitelji lijepo dogovoriti, kazao nam je Škopac napominju i da ih na božićnicu obvezuje i kolektivni ugovor.

 

No, prema kolektivnom ugovoru, božićnica je trebala iznositi 2.500 kuna, kao i u gradskom komunalcu.

- Premda poslujemo pozitivno, zbog solidarnosti s ostalim gradskim tvrtkama s nešto lošijim rezultatima odlučili smo se za isplatu upola manjeg iznosa. Sa sindikatima već dogovaramo da iduću godinu regres i božićnica zajedno iznose 2.500 kuna, pojašnjava Alen Golja, direktor 1. maja. Ljetos je u svim gradskim poduzećima isplaćen regres od 2.500 kuna.

Golja je izvijestio da u komunalcu ugovori na određeno, sukladno najavama, nisu produženi petorici sezonaca, od kojih su četvorica povremeno, pri obimnijim poslovima, zapošljavanan na tri-četiri mjeseca zbog izostanka nekolicine djelatnika koji su na dužem bolovanju. Jedan je "otpušteni" radnik u kontinuitetu bio zaposlen na određeno vrijeme više od dvije godine.

Trenutno 1. maj ima 108 radnika te se, barem zasad, ne očekuje smanjenje te brojke, i to prvenstveno, obrazlaže direktor, zahvaljujući racionalnijem korištenju radne snage i znatnoj uštedi od 400 tisuća kuna na troškovima goriva.

Božićnicu će u tvrtki Labin 2000 - čija direktorica Manuela Licul Martinčić očekuje pozitivnu nulu na kraju poslovne godine - dobiti osam djelatnika, a u tvrtki Labinstan - koja prema riječima direktorice Dolores Sorić posluje pozitivno - njih sedam.

I. RADIĆ

gradske tvrtke labin stan labin 2000 prvi maj komunalno vodovod manuela licul martinčić dolores sorić dino škopac alen golja demetlika