Započeo inspekcijski nadzor u Rockwoolu, na Prekršajnom sudu raspravlja o prijavi Inspekcije zaštite okoliša

Započeo inspekcijski nadzor u Rockwoolu, na Prekršajnom sudu raspravlja o prijavi Inspekcije zaštite okoliša

21.11.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U tvornici kamene vune Rockwool u Pićanu danas je počeo cjelovit zajednički nadzor Građevinske inspekcije i Inspekcije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a nakon što inspekcije utvrde činjenično stanje odlučit će se o poduzimanju daljnjih mjera, priopćilo je Ministarstvo. Ministarstvo je današnji nadzor najavilo tvrtki Rockwool tijekom prošloga tjedna, a obavezni su mu prisustvovati svi odgovorni sudionici građenja. Ministarstvo navodi da inspektorica zaštite okoliša redovito nadzire pokusni rad tvornice Rockwool te podsjeća da je u jučerašnjem nadzoru utvrdila prekoračenje dopuštene koncentracije amonijaka te je podnijela odgovarajuću prijavu.

Sve do sada uočene nepravilnosti tvornica će morati ispraviti, jer u suprotnom neće moći dobiti uporabnu dozvolu, a time niti nastaviti rad, ističe u priopćenju Ministarstvo. Također navodi da su hrvatski zakoni za područje zaštite okoliša usklađeni s EU standardima, te da je i Europska komisija pozitivnim ocijenila napredak Hrvatske u tom području, posebno naglašavajući zaštitu zraka i gospodarenje otpadom.

Također se napominje da se danas na Prekršajnom sudu u Labinu raspravlja o prekršajnoj prijavi koju je Inspekcija zaštite okoliša Ministarstva podnijela protiv tvornice Rockwool 25. rujna 2007. zbog kršenja Zakona o zaštiti okoliša. 

Inspekcijski nadzor u Rokwoolu Labin prekršajnu sud postupak ministarstvo zaštite okoliša