Započeo 2.Znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“

Započeo 2.Znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“

28.3.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Gradskoj knjižnici Labin danas se održava 2.Znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“ koji je ove godine u velikom dijelu tematski posvećen istaknutoj Labinjanki, pedagoginji, pjesnikinji i političarki Giuseppini Martinuzzi kojoj ove godine obilježavamo 175.-tu obljetnicu rođenja.

Na samom otvorenju skupa na kojem će biti predstavljena 24 rada i ukupno 27 predavača zamjenik gradonačelnika Grada Labina Zoran Rajković istaknuo je kako ovaj 2. po redu znanstveni skup veseli iz više razloga. Jedan od njih je taj što nas podsjeća na važnost naše povijesti koje je bila burna i buntovna te ne čudi veliki broj istraživača koji su se posvetili istraživanju naše istaknute sugrađanke Giuseppine Martinuzzi te nas upoznali sa nekim do sada nepoznatim trenucima iz njezina života. Veseli i činjenica da na skupu sudjeluje i veliki broj mladih istraživača s našeg područja koji se kroz svoje radove uključuju u istraživanje kulturnog i povijesnog života našeg grada.

Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica Grada Labina za kulturu, informiranje i odnose s javnošću, članica Organizacijskog odbora skupa istaknula je kako su Labinsko kulturno – povijesni susreti utemeljeni na inicijativu labinske akademske zajednice. Napomenula je kako su 1. Labinsko kulturno – povijesni susreti bili odlično prihvaćeni od strane sudionika i javnosti, a ovogodišnji skup potvrđuje daljnji interes i kvalitetu. Imamo jedan skup koji će zasigurno i u budućnosti bilježiti veliki interes i odaziv kako istraživača tako i javnosti, zaključila je.

Voditelj skupa prof.dr.sc. Slaven Bertoša naglasio je značaj Labinštine koja je osim što je prostorno velika, prostor koji ima bogatu povijest i nepresušan je izvor za nova istraživanja i zanimljive radove.

Ovogodišnji znanstveno stručni skup ima i međunarodni karakter, jer će o značaju Giuseppine Martinuzzi predavati i predavači iz Italije. Prvi dio skupa posvećen je Giuseppini Martinuzzi, a drugi će se dio baviti temama iz povijesti te kulturno povijesnog nasljeđa.

Kao rezultat rada ovog znanstvenog skupa iduće će se godine objaviti Zbornik radova.

kultura povijest nasljeđe stručni skup giuseppina martinuzzi zbornik