Započeli radovi na sanaciji Crkve Sv. Marije Magdalene

Započeli radovi na sanaciji Crkve Sv. Marije Magdalene

3.11.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Započeli su radovi na prvoj fazi sanacije Crkve Sv. Marije Magdalene u Starom gradu. U ovoj fazi izvesti će se radovi statičke stabilizacije objekta i obnove vanjskog djela crkve sa okolišem, dok će se u narednoj fazi pristupiti restauraciji unutrašnjosti crkvice.

 

Radove izvodi tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja, inače licencirani izvođač radova za sanaciju objekata spomeničke baštine koja je u postupku javne nabave izabrana kao najpovoljniji ponuditelj. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 332.302,95 kuna sa PDV-om.

 

Radovi se financiraju najvećim djelom od strane inozemne donacije dobivene putem natječaja kojeg provodi Talijanska Regija Veneto a kojim se potiče zaštita objekata sagrađenih za vrijeme vladavine Venecije. Pored Regije Veneto radove sufinanciraju Ministarstvo kulture RH te Grad Labin.

 

Tijek radova nadzire Konzervatorski odjel u Puli, arheološki nadzor provodi se putem Narodnog muzeja Labin a restauratorski nadzor i preventivna zaštita zidnog oslika u unutrašnjosti crkve povjerena je Hrvatskom restauratorskom zavodu. 

 

Crkvica Sv. Marije Magdalene nalazi se na putu prema labinskom gradskom groblju. Mala gotička jednobrodna kapela podignuta u 14. stoljeću. Lopica joj je sagrađena u 17. stoljeću, a prilikom obnove u unutrašnjosti crkve otkrivene su slikarije koje vjerojatno prikazuju život nekog sveca. U 15. stoljeću crkva dolazi pod zaštitu labinske obitelji Scampicchio.

 

rekonstrukcija narodni muzej crkva svete marije magdalene