Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Započela ljetna škola demokracije (Audio)

Započela ljetna škola demokracije (Audio)

3.7.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana u Gradu Labinu predstavljen je ovogodišnji program Škole demokracije koja djeluje pod projektom Labin-Zdravi Grad. Kroz projekt Škole demokracije, Labin-Zdravi grad razvijao je svoj model Gradskog vijeća mladih, a koristeći iskustva kolega iz norveškog grada Sandnessa. O suradnji Gradskog vijeća mladih Grada Labina sa kolegama iz Norveške više je rekao gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika (Prilog Tulio Demetlika).

Koordinatorica projekta Eni Modrušan predstavila je cijeli program Škole demokracije koji je započeo jutros u Srednjoj školi Mate Blažine predstavljanjem norveškog izvješća u UN-u «Uključenost mladih i djece» , te radionicom «Sustav i gradacija vrijednosti». (Prilog Eni Modrušan) Cjelokupni projekt trajati će do 25. srpnja kada će se od strane Udruga gradova Republike Hrvatske i Grada Labina vršiti obuka članova Savjeta mladih. Ravnatelj Srednje škole Čedomir Ružić poručio je da je provedena anketa u našim školama, ali i u Norveškoj i Italiji na temu «Ljudska prava i koliko se ona poštuju» te bi se ovih dana trebali znati konačni rezultati. (Prilog Čedomir Ružić).

 

Iz Glasa Istre: 

Cjelomjesečni program počinje predstavljanjem Škole demokracije - Vijeća mladih norveškog Sandnesa te norveškog izvješća UN-u »Uključenost mladih i djece« Egila Ovesena i Vegarda Ravndala, a uslijedit će radionica za đake osnovnih i srednjih škola pod nazivom »Sustav gradacije vrijednosti - modeli ponašanja, osobni aktivizam i odgovornost djelovanja u zajednici«, koja će se održati u Srednjoj školi Mate Blažine.
- Želimo vidjeti što nam mladi sugeriraju, napomenuo je Ružić.
Kako je istaknula Modrušan, kvalitetan rad labinskog Vijeća mladih prepoznali su i Savez udruga gradova i općina, središnji državni ured za upravu i Vijeće Europe pa je 2004. dobilo priznanje za doprinos razvoju lokalne samouprave u području komunikacija.
U sklopu kampanje Hrvatske mreže zdravih gradova, na raznim lokacijama u Labinu gotovo svakodnevno će se odvijati razni programi i sadržaji. Između ostalog, bit će predstavljeni rezultati ankete provedene među učenicima u Sandnesu, Schiju u Italiji, Baji u Mađarskoj te Labinu, o ostvarivanju ljudskih prava u školi. U subotu se u rabačkom hotelu Pollux održava okrugli stol »Izazovi i mogućnost međunarodne suradnje među mladima«, a u utorak u 16.30 sati od Labina do centra Zelenice vozi se humanitarni biciklistički maraton, s ciljem da se ukaže na potrebu veće brige za siromašnu, bolesnu i napuštenu djecu i njihove obitelji. Uz to, Grad će krajem mjeseca predstaviti projekt »Labin e-grad«, koji predstavlja novi alat za komunikaciju s građanima.
- Mladi iz različitih sredina, neopterećeni kulturološkim barijerama, družit će se i raditi u Labinu i jednom će pomoći Labinu, Istri i Hrvatskoj da se bolje uklopi u novu obitelj, Europsku uniju, zaključio je gradonačelnik Demetlika.

S. BRNABIĆ

 

Čedomir Ružić Labin zdravi grad Eni Modrušan Škola demokracije Demetlika