Zaklada Adris dodijelila sredstva za obnovu i revitalizaciju Starog grada Kožljaka

Zaklada Adris dodijelila sredstva za obnovu i revitalizaciju Starog grada Kožljaka

18.10.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U 12. donacijskom ciklusu Zaklada Adris podržala je deset projekata iz programa Znanje i otkrića, devet iz programa Stvaralaštvo, sedam iz programa Ekologija, 11 iz programa Baština i 13 iz područja Dobrota te stipendijama 15 učenika i studenata. 


Slijedeći vrijednosti na kojima počiva – izvrsnost, inovativnost, znanje, dobrotu, pomaganje, odgovornost, toleranciju i otvorenost Zakladna uprava je prema prijedlozima zakladnih vijeća izabrala projekte koje će (su)financirati te učenike i studente koje će stipendirati.


Općini Kršan za realizaciju projekta Obnova i revitalizacija Starog grada Kožljaka biti će dodijeljena donacija u bruto iznosu od 100.000,00 kuna.


Sredstva će se utrošiti za izradu projektno tehničke dokumentacije, koja je potrebna da bi se mogla izvršiti prijava na Poziv na dostavu projektnih prijedloga - Provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.


Provedba projekta financirala bi se kao projektna komponenta integriranog programa „Čuvar Istarskog razvoda“, za čiju je djelomičnu pripremu Općina Kršan dobila bespovratna sredstva iz EU fondova (priprema projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu Kaštela Kršan).


Cilj projekta je revitalizacija i stavljanje u funkciju povijesnog podgrada Kaštela Kožljak kao potencijalne turističke atrakcije. Pod stavljanjem u funkciju smatra se osmišljavanje i organizacija turističkih usluga koje bi jamčile atraktivnost i originalnost u smislu aktivacije izuzetnog vrijednog kulturnog dobra kao kulturne resursne osnove te neposrednog okoliša kao prirodne resursne osnove.


Navedeni lokalitet provedbe projekta nalazi se u vlasništvu Župe Sv. Hadrijana Kožljak za što je dana 12. lipnja 2018. potpisan Ugovor o korištenju zaštićene kulturne baštine- Starog grada Kožljaka na rok korištenja Općini Kršan u trajanju od 50 godina.krsan.hr


zaklada adris kršan kožljak bespovratna sredstva