Zajednička prošlost zalog za bolju zajedničku budućnost, rečeno na komemoraciji u povodu 75. obljetnice rudarske tragedije u Raši

Zajednička prošlost zalog za bolju zajedničku budućnost, rečeno na komemoraciji u povodu 75. obljetnice rudarske tragedije u Raši

2.3.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Glazbeno-scenskim recitalom u izvođenju Udruge Serenade Ensamble iz Milja posvećenim rudarskoj tragediji iz 1940. godine i promocijom drugog dopunjenog izdanja knjige “Raša: 28. veljače 1940.” na talijanskom i hrvatskom jeziku u subotu je obilježena 75. obljetnica rudarske tragedije u Raši kojom prilikom je poginulo 185 rudara.

Na prigodnoj komemoraciji bili su između ostalih senator Mario dalla Tor, potpredsjednik Odbora za Talijane u svijetu Senata Republike Italije, kao i Renato Cianfarani  generalni konzul Republike Italije u Rijeci.  Govoreći na komemoraciji raška općinska načelnica Glorija Paliska Bolterstein o najvećoj rudarskoj tragediji na Labinštini kazala je: (ton – Glorija Paliska Bolterstein).

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika ustvrdio je kako obilježavanjem tragedije obilježavamo važan datum bogate rudarske povijesti: (ton – Tulio Demetlika). Rekao je i kako je 400 godina rudarenja stvorilo posebnu kulturu življena na ovim prostorima: (ton – Tulio Demetlika 1). Rudari su uvijek bili: (ton – Tulio Demetlika 2). Gradonačelnik Demetlika s komemoracije je uputio i poruku: (ton – Tulio Demetlika 3).

Senator Mario dalla Tor, potpredsjednik Odbora za Talijane u svijetu Senata Republike Italije iskazao je zadovoljstvo budućum suradnjom Raše i San Giorgia del Nogara, ali kazao je da suradnja mora biti i šira te da ćemo upravo tom suradnjom dati obol poginulim rudarima.

 

 

demetlika politika rudarska tragedija komemoracija raša kova je nasa