"Zahvala moru" za bolje i zdravije obroke u vrtiću i školama

"Zahvala moru" za bolje i zdravije obroke u vrtiću i školama

10.11.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Projekt “More – hvala” financiran bespovratnim sredstvima FLAG-a omogućio je novu opremu za vrtićke i školske kuhinje, što je bio preduvjet za ono najvažnije - uvođenje većeg omjera zdrave ali i lokalne tradicijske prehrane bazirane na ribi i maritimnim namirnicama. Posljednjim ciklusom edukacija, onime za stručne službe naših odgojnih i obrazovnih ustanova, završava ovaj preko 160 tisuća eura vrijedan projekt. U sklopu istog poziva, uz labinski vrtić i osnovne škole, obuhvaćen je i Centar "Liče Faraguna".

"Kvalitetna infrastruktura, koja je omogućena kroz bespovratna sredstva putem FLAG-ovog natječaja, svakako je hvale vrijedna i potrebna. Međutim, ona je samo dobro postavljeni temelj za ono što dugoročno želimo vidjeti i okusiti u našim školama i u našem vrtiću - a to je češća upotreba namirnica na kojima je većina nas i "zgojena" - prvenstveno ribe, ali i drugih blagodati iz našeg mora. Vraćanje tradicijskih jela ovoga kraja na pijate naših mališana konačni je cilj ovoga projekta" - komentirao je Valter Glavičić, gradonačelnik grada Labina.

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i njihovim timom nutricionista, koji je i proveo sve cikluse radionica u našim ustanovama, u vrtićke i školske kuhinje uvode se novi i prilagođeni jelovnici, s udvostručenim udjelom ribljih namirnica.

Podsjetimo, posredstvom FLAG-a "Alba", bespovratna su sredstva dodijeljena u okviru Mjere 5.2.1. Najvažnije infrastrukturno ulaganje u sklopu projekta svakako je rekonstrukcija i opremanje kuhinje matične zgrade Osnovne škole "Ivo Lola Ribar", te opremanje kuhinje Osnovne škole "Matija Vlačić" Labin i Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" Labin. U sklopu istog poziva novu je opremu dobila i kuhinja labinskog Centra Liče Faraguna, a kroz tri ciklusa edukacija s važnošću riblje i maritimne prehrane upoznato je kuhinjsko osoblje, stručne službe, djelatnici i polaznici sve četiri labinske odgojne i obrazovne ustanove.

zahvala moru more hvala dječji vrtić vrtić zdrava prehrana