Zadovoljavajuće stanje sigurnosti na području Grada Labina u 2009. godini

Zadovoljavajuće stanje sigurnosti na području Grada Labina u 2009. godini

19.2.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Tijekom 2009. godine  na području Policijske postaje Labin ukupno je evidentirano 245 kaznenih djela od čega na području grada Labina 129 kaznenih djela  ili 52%, a razriješeno je 90 kaznenih djela ili 69,7 posto. Stanje sigurnosti u segmentu kriminaliteta može se ocijeniti povoljnijim u odnosu na godinu ranije kada je na razini Grada Labina zabilježeno 4 posto više kaznenih dijela. Potvrdio je to Elvis Zahtila, načelnik labinske Policijske postaje na nedavno održanoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju i sjednici Gradskog vijeća Grada Labina.

 

 U izvještajnom razdoblju u Labinu  nisu evidentira kaznena djela protiv života i tijela (ubojstva, silovanja i dr.) kao ni kaznena djela „razbojništva“ kao ni kaznena djela otuđenja vozila visoke klase.U oblasti imovinskog kriminaliteta u 2009. godini nisu evidentirana kaznena djela u kojima je nastala veća materijalna šteta (šteta preko 30.000,00 kuna), a otkrivačka efikasnost  je relativno  dobra.  U Gradu Labinu ostalo je nerazriješeno 13 krivičnih dijela krađe i 19 krivičnih dijela teških krađa. Smanjen  je broj kaznenih djela nanošenja tjelesnih povreda u odnosu na 2008. godinu za 50%, a broj nasilničkog ponašanja u obitelji srazmjeran je broju evidentiranog  nasilja u 2008. godini.

 

U segmentu  kaznenih djela u prometu evidentirana su 4 kaznena djela izazivanja prometne nesreće što je za 2 kaznena djela manje u odnosu na 2008. godinu, ali su u prometnim nesrećama poginule 2 osobe, vozač motocikla na D-66 kod Dubrove i vozač osobnog automobila u naselju Kapelica. I nadalje je najčešći uzrok težih prometnih nesreća nepropisna i neprilagođena brzina, a alkohol čini značajan udio u nesrećama. Iz domene organiziranog kriminaliteta nije bilo evidentiranih kaznenih djela, odnosno nema evidentiranih kaznenih djela „Iznude“ kao ni kaznenih djela međunarodne prostitucije, ilegalnog prebacivanja preko državne granice i dr.

 

Udio kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta  je nešto manji u odnosu na 2008. godinu  pa će se u narednom periodu intenzivirati  rad na kvalitetnijem zahvaćanju  i detektiranju kaznenih djela iz navedene oblasti. U segmentu kriminaliteta droge na području koje pokriva Policijska postaja Labin zaplijenjene su manje količine opojnih droga kod 20 osoba.Planskim pristupom (opservacije, zasjede, operativnim radom na terenu) u 2009. godini  uspješno je  razotkriveno te kazneno i prekršajno prijavljeno 8 osoba  preprodavača opojnih droga sa područja grada Labina, dok je za 12 osoba utvrđeno da su  davale drugom na trošenje opojnu drogu ili stavljale na raspolaganje prostorije radi trošenja opojnih droga.

 

Tijekom 2009. godine zabilježen je porast  kaznenih djela  na štetu djece i maloljetnika, odnosno kaznenih djela „zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe“, kojih je tijekom 2009. godine evidentirano 22 dok istovremeno se bilježi trend smanjenja kaznenih djela koja su počinili djeca, maloljetnici i mlađi punoljetnici. Paralelno sa problematikom maloljetničkog kriminaliteta  u 2009. godini zabilježeno je 59 intervencija policije zbog nekog oblika nasilja u obitelji koje je u većini slučajeva bilo vršeno nad osobama ženskog spola (suprugama, izvanbračnim suprugama), a nasilje u obitelji manifestiralo se od gotovo beznačajnih prepirki do nanošenja tjelesnih ozljeda uglavnom nad ženama.

 

Tijekom prošle godine na području Grada Labina dogodilo se 215 prometnih nesreća. I nadalje najveći broj  prometnih nesreća događa se uslijed slijetanja vozila s ceste najčešće uslijed prekoračenja brzine kretanja. Najčešći uzrokovatelji prometnih nesreća su vozači životne dobi od 21 do 25 godina a nakon njih  osobe od 41 do 50 godina starosti.

 

 

kazneno djelo promet sigurnost elvis zahtila pp labin prekršaj policija prevencija