Zabrinjavajuće: Marihuana u Istri i Dubrovniku polulegalna

Zabrinjavajuće: Marihuana u Istri i Dubrovniku polulegalna

28.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Svaku drugu policijsku prijavu za zloporabu opojnih droga tijekom 2008. godine istarska su tužiteljstva odbacivala, a najčešći razlog za to bila je takozvana beznačajnost kaznenog djela. Ovakva statistika pokazuje da je Istarska županija de facto napravila ono o čemu se godinama u javnosti raspravlja, odnosno dekriminalizirala posjedovanje lakih droga.
Policijske statistike za Istru su jednostavne, podnijeli su 1.630 kaznenih prijava za zloporabu opojnih droga, a ispostave Državnog odvjetništva u najzapadnijoj hrvatskoj županiji odbacile su 810 prijava.

Uz to, treba napomenuti da je policija podnijela 1.028 prijava za posjedovanje droge, dok su ostale bile za prodaju te organiziranje skupine za prodaju narkotika. Iz ovih je brojki jasno da istarski tužitelji gotovo sve prijave za posjedovanje droge karakteriziraju kao beznačajno kazneno djelo. Do službenog komentara Županijskog državnog odvjetništva u Puli, kao i njihovih manjih ispostava u Istri jučer se nije moglo doći, odnosno tražili su mogućnost da se kroz neko vrijeme pisano očituju.
No, neslužbeno se može doznati da je tužiteljstvo zauzelo stav da posjedovanje manjih količina lakih opijata ne treba biti kazneno procesuirano, već je dovoljna i prekršajna kazna koja se u takvim slučajevima određuje. Prodaja bilo kakvih opijata, ali i posjedovanje težih droga ipak redovito dovodi do podizanja optužnica i optužnih prijedloga, čime se radi razlika između konzumenata i dilera.


- Zakon nam je danas takav da je na ulicu došlo mnogo više teških droga, a smanjila se količina lakih opijata jer se ne isplati riskirati podjednaku zatvorsku kaznu za mnogo manju zaradu. Uz to, slanjem najobičnijih konzumenata u zatvore riskira se mogućnost da izađu kao dileri, jer sustav je takav da se po zatvorskim ustanovama produbljuju kriminalni kontakti, kaže nam visoki izvor iz policije. Zbog političkog oportunizma MUP si ne može priuštiti ni primisao da zatraži od političkih struktura promjene zakona, ali drže da bi stav tužiteljstava ipak i u danim uvjetima mogao generirati bolju situaciju na terenu te uspješniji borbu protiv pravih švercera drogom.


Kad su prijave za drogu u pitanju, isti postotak odbačenih prijava bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, jer je od 500 podnesenih odbačena točno jedna više od polovice, odnosno 251. Dubrovnik je i medijski prošle godine zabilježio najzanimljiviji slučaj, kad je prekršajna sutkinja Kate Tripković sama odlučila da neće kazniti francuske turiste s dva grama hašiša, već im samo izreći opomenu. Da stvar bude pomalo i smiješna, vratila im je hašiš, pozivajući se na Zakon o prekršajima u kojem se navodi da se po okončanju postupka privremeno oduzeti predmeti vraćaju osobi kojoj su oduzeti.

Danko RADALJAC

 

Razlikovati konzumente i dilere

Iako istarski tužitelji naizgled ovakvom praksom inkriminiraju i policijski rad, brojni su policijski načelnici koji smatraju da bi ovakva praksa trebala biti na teritoriju čitave države. Iako nitko od njih ne želi to javno kazati jer bi dio konzervativnije javnosti to mogao doživjeti kao neki oblik blasfemije, policajci smatraju da bi se ovakvim stavom napravila jasna razlika između korisnika i dilera, a pogotovo organiziranih skupina.

marihuana droga dileri crna kronika državno odvjetništvo kazneno djelo kriminal presude policija