Za razvoj Raške doline poljoprivreda, ekologija i industrija

Za razvoj Raške doline poljoprivreda, ekologija i industrija

10.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Poljoprivredna proizvodnja djelatnost je koja će najvjerojatnije ipak učiniti prvi korak prema ostvarenju Ekoindustrijskog parka Raša (EIPR) umjesto da to bude uređenje lučkog operativnog i industrijskog područja između Štalija i Bršice, kako to predviđa strategija razvoja ovog projekta.

Zaključak proizlazi iz našeg razgovora s načelnikom Josipom Knapićem, koji je supotpisnik strategije zajedno s Jurjem Božićevićem i Marijanom Andrašcem iz zagrebačke tvrtke Elitech.

Plastenici grijani strujom iz palminog ulja

- Općina je primila niz upita za zakup poljoprivrednog zemljišta u dolini Raše. Doduše, samo je poljska tvrtka Daar dala konkretnu ponudu za uzgoj borovnica.

Među interesentima ima onih koji bi zasadili konoplju, proizvodili stočnu hranu i tovili stoku, goveda i svinje.

S druge strane, projekt Luke Rijeka za proširenje lučke djelatnosti donekle izlazi iz okvira koji su u tu svrhu predviđeni PPU-om, a predviđa i uklanjanje brda između Bršice i Štalija. Prvo možemo riješiti izmjenama i dopunama PPU-a, ali drugo bi bilo pretjerano zadiranje u prostor i oko toga ćemo se morati dogovoriti, kaže načelnik Knapić.

 Poljoprivredi je projektom namijenjena i zemlja između bivše termoelektrane Vlaška i Mosta Raše. Tu bi se nalazili staklenici grijani energijom iz Vlaške koja bi trebala biti preuređena u postrojenje za proizvodnju biodizela i njime pokretanu elektranu.

Za sirovinu je predviđeno palmino ulje koje će tanker dovoziti do Bršice, da bi se zatim oko 2,5 kilometra dugim cjevovodom transportiralo do Vlaške.

No, Knapić kaže da je moguća i druga namjena derutne zgrade koja će biti sanirana. Njoj vrlo sličnim, ali neupotrebljivim zgradama bivše separacije ugljena na Štalijama namijenjeno je rušenje da bi se proširio operativni plato skladišta.

Mudro s resursima i okolišem

Što, kako i kada će biti realizirano, trenutno je teško reći. Općini predstoji izrada programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem da bi mogla dati konkretne informacije na prispjele upite, a zatim i osnivanje poduzeća za gospodarenje prostorom koje će projekt voditi.

 Ekoindustrijski park bio je logičan oblik promišljenog planiranja prostora koji počinje na kraju Raše i zatim se račva do Bršice južno i izvora Rakonek sjeverno s obzirom na resurse kojima tih 200-tinjak hektara obiluje i istovremenu potrebu za održivim razvojem općine.

Takvo područje općenito se definira kao zajednica proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje se ističu suradnjom i naglašenom skrbi o okolišu i sirovinama, uključujući energiju, vodu i materijale. U svijetu se organiziraju posljednjih 20-ak godina, katkada i kao potpuno nova, greenfiled investicija.

Raša je tu u prednosti zbog luke Bršica, željeznicom povezane sa srednjom Europom, Vlaške kojoj od infrastrukture nedostaje samo asfaltirana prometnica te plinovod koji u blizini prolazi preko Raške drage. Od prirodnih sirovina, pored velikih površina kvalitetne zemlje u dolini i kamena pogodnog za eksploataciju na obroncima okolnih brda, tu je i obilje rudničkih voda.

Pokretač ideje o parku bio je pokojni labinski vijećnik Lucian Franković koji je 2005. godine Općinu doveo u kontakt s Elitechom, tvrtkom koja je za potrebe HEP-a promišljala razvoj Labinštine kao osnovicu za ekorentu u slučaju gradnje zamjenske termoelektrane za Plomin 1.

Na prijedlog župana Ivana Jakovčića 2006. godine osnovana je radna skupina za strateški razvoj lučkog područja u koju su ušli Općina, Elitech, Županija, Luka Rijeka i Lučka uprava Rijeka. Radna skupina se od 2007. do 2010. sastajala tri do četiri puta godišnje. Kao osnova za rad poslužila joj je studija Energetska dolina Raše i Lučkog područja Raša temeljena na proizvodnji biogoriva koju je izradio Brodarski institut u Zagrebu. U međuvremenu joj se pridružio Forum za društveno odgovorno djelovanje u čijem radu sudjeluju Holcim, ITV, Luka Rijeka i HEP.

Strategija razvoja ekoindustrijskog parka raškim vijećnicima je predstavljena početkom prosinca 2010. Prije toga o njemu su se pozitivno izjasnili Hrvatski institut za tehnologiju, HGK Županijska komora Pula i Ministarstvo gospodarstva. (Robi SELAN)

 

raša raška dolina ekologija industrija gospodarstvo poljoprivreda razvoj most raša vlaška bršica štalije borovnice uzgoj revitalizacija