Za područje Raše i Boljunčice proglašene mjere obrane od poplave, a visok vodostaj potopio i Koromačno (Galerija fotografija)

Za područje Raše i Boljunčice proglašene mjere obrane od poplave, a visok vodostaj potopio i Koromačno (Galerija fotografija)

1.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Olujno jugo i visoka razina mora osim u gradovima na zapadnoj obali Istre nevolje je uzrokovala i u područjima uz donji tok rijeke Raše gdje je od jutros na snazi obrana od poplave. - Razina vode se u pojedinim dijelovima digla i za pola metra od normalne razine te je poplavljen veći dio nasipa. Na terenu su djelatnici Županijskog centra 112, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda te se radi na postavljanju dodatnih nasipa, kazao je Gianantonio Santini iz Hrvatskih voda. Zbog dizanja razine mora zatvorena je cesta Novigrad - Tar.

Poklopila su se dva prirodna «trenutka», iznimno jaki južni vjetar s «velikim» morem i plima koja je u 9,45 minuta u Novigradu dosegnula najvišu točku.

Rezultat je bio «tsunami», plimni val koji na sreću nije nastao kao posljedica potresa u podmorju već jakog južnog vjetra i plime. Stariji Novigrađani se sjećaju davnih godina sličnih prirodnih nepogoda no od 1968 godine Novigrad nije bio potopljen. «Gibanje» mora, s južne strane grada na prostoru Rivarele poplavilo je nogometno igralište i šetnicu u dužini od jednog kilometra.

Na gradskoj plaži more je pokupilo dvije drvene kućice na «Waikiki plaži» s ugostiteljskom opremom a potopljeno je bilo i igralište za odbojku na pijesku. Poplavljeni su i ugostiteljski objekti na Porporeli a valovi su polomili dijelove terasa. More je u Mandraču «izašlo» na obalu i «potopilo» prostore nekoliko trgovina, Lučke uprave, prodajni prostor Vinarije i obližnju mehaničku radionicu.

Na trenutke je u prekidu bila i prometnica kod Antenala jer je more poplavilo prometnicu a valovi prelijevali su most. Dijelovi Umaga i Poreča u ranim prijepodnevnim satima bili su također pod morem a preplavljena bila Porečka riva a pod morem je u Umagu bio Carinski mol i Trg slobode.

Zbog jakog juga more je jutros potopilo cijelu fažansku rivu i mol ispred ureda Nacionalnog parka Brijuni, javlja nam čitatelj iz Fažane. Priložena fotografija snimljena je jutros u 9 sati.

PU istarska i Centar 112 još uvijek prikupljaju podatke a za sada izvješćuju o manjem požaru i nizu poplava na širem pulskom području. U Voltićevoj ulici na Vidikovcu stablo je palo na auto, razina mora na pulskoj rivi narasla je za tridesetak centimetara, brojni poslovni prostori i stanovu su poplavljeni. Vatrogasci i komunalci su na terenu. U Medulinu je više barki potopljeno a razina mora također je neouobičajeno visoka.U Puli je more ''''''''naraslo'''''''' za 30-tak centimetara.

O sličnim prizorima i visokom moru javljaju iz gotovo svih jadranskih gradova: Trogira, Zadra, Vodica, Šibenika a poplavljeno je i središte Rijeke. Centar za plimu u Veneciji proglasio je u ponedjeljak uzbunu zbog fenomena "aqua alta", jer bi more trebalo doseći polovicom dana visinu od 1,60 metara iznad normalne razine, što predstavlja rekord unazad 30 godina. Gotovo sve ulice u Veneciji, a posebice turističko središte sa slavnim Trgom Sv. Marka, već su ujutro bile prekrivene vodom.

 

 

Zbog povezanog utjecaja plimnog vala i jakog i olujnog juga, u 9:00 sati je došlo je do značajnog podizanja nivoa vode u obuhvatnim kanalima Donje Raše, stoji u priopćenju Vitomira Skandula, voditelj Vodnogospodarske ispostave «Raša-Boljunčica» Labin. Hrvatske vode su  u 9:15 sati, prema Državnom planu obrane od poplava, zbog porasta vodostaja na mjernom mjestu Most Raša od 110 cm, proglasile uspostavu redovne obrane od poplava  za područje Donje Raše. Pismena obavijest proslijeđena je Županijskom centru 112 Pazin te se u koordiniranoj akciji  započelo sa  aktivnom  obranom  od poplave. Aktivnosti  koje provode djelatnici Hrvatskih voda i Vodoprivrede Buzet odnose se na izradu zečjih nasipa a  radi sprječavanja ulaska  vode u Hidromelioracijski sustav Donje Raše. Hrvatske vode  vrše paralelno i pojačano crpljenje vode putem Crpnih stanica Štalije, Sveta Foška i Most Raša kako bi se spriječilo plavljenje poljoprivrednih areala unutar Hidromelioracijskog sustav Donje Raše. 

Foto: Koromačno, sve fotografije by Emil Brezac

 

Most Raša Vodnogospodarska ispostava Štalije jugo poplava Raša nasip Koromačno elementarna nepogoda obrana od poplave olujno jugo Vitomir Skandul