Za Osnovnu školu u Raši 9,3 milijuna kuna županijskog novca

Za Osnovnu školu u Raši 9,3 milijuna kuna županijskog novca

4.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U 2019. godini Istarska županija nastavlja s velikim ulaganjima u društveni standard, a najbrojniji su projekti na području zdravstva i socijalne skrbi te obrazovanja. Kako je riječ o višegodišnjih investicijama, u narednom trogodišnjem razdoblju izdvajanja za zdravstvo iznose 367.941.111 kuna, za obrazovanje 50.610.547 kuna, a za socijalnu skrb 20.949.215 kuna.

Dovršetak Doma "Domenico Pergolis"

- Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o njima te im osigurati odgovarajuću brigu kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno. Briga i iskazivanje interesa za osobe treće životne dobi ogleda se kroz više načina, a Istarska županija s tim ciljem sustavno provodi cijeli niz programa i projekata. U proteklih pet godina pokazali smo kako kontinuirano radimo na podizanju standarda međugeneracijske solidarnosti, a najveći projekt je onaj rekonstrukcije i dogradnje domova za starije u Puli, Rovinju, i Novigradu, započet 2016. godine, ističe župan Valter Flego i najavljuje dovršetak dogradnje Doma za starije osobe „Domenico Pergolis“, planiran u prvoj polovici godine.

U ovom trenutku novi dio Doma je pod krovom, postavljena je vanjska stolarija i fasada. Od unutarnji radova postavljene su instalacija i podovi. Svi unutarnji radovi privode se kraju te su u tijeku završne obrade. Također, odrađeni su radovi na postavljanju video nadzora, sustava protuprovale i vatrodojave. U tijeku je nabava automatike, električnog agregata i telefonske centrale. Što se tiče vanjskih radova, opločene su površine uz građevinu, a u tijeku su radovi na uređenju parka i svih pristupnih puteva - pješačkih i cestovnih. U tijeku je i priprema troškovnika za nabavku cjelokupne opreme za koju će biti raspisan natječaj početkom veljače. Ukupna vrijednost projekta iznosi 30 milijuna kuna, a financiraju ga Istarska županija i Grad Rovinj, svaki s 15 milijuna kuna.

Pomoć u kući na Puljštini

U listopadu 2018. godine krenulo se i s projektom pružanja pomoći u kući i razvoju usluga u zajednici za starije na području Puljštine, putem kojeg su zaposlene dvije gerontodomaćice i voditeljica projekta. Do sada je u projekt uključeno 48 korisnika, u čije domove gerontodomaćice dolaze jednom do dvaput tjedno, ovisno o potrebi. Korisnici su uglavnom samci i starije osobe koje trebaju tuđu pomoć, a čiji članovi obitelji nisu u blizini i nisu im u mogućnosti pružiti pomoć i podršku. Projekt će se godinu dana provoditi kao pilot projekt, nakon čega će Gradsko društvo Crvenog križa Pula prezentirati rezultate njegova provođenja i dogovoriti kriterije za daljnje pružanje usluga, kao i način njegova budućeg realiziranja. Usluge za korisnike u ovoj su fazi provođenja programa besplatne.

- Organiziranje pomoći u kući kao izvaninstitucionalne usluge, odnosno usluge za starije osobe koje žive u svojim domovima, u skladu je s nastojanjima Istarske županije da poveća kvalitetu života starijih osoba te im omogući boravak u svojim kućama čim je dulje moguće. Usluge pomoći u kući su za starije osobe najkvalitetnije rješenje te su u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskim stupom socijalnih prava koji naglašava pravo na usluge skrbi u vlastitom domu i zajednici, naglašava župan Flego.

Socijalna usluga "Pomoć u kući" obuhvaća organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Istra regija znanja

U proteklom razdoblju brojni su bili iskoraci i na području obrazovanja u Istri, bilo da govorimo o ulaganjima u rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola, uvođenju Zavičajne nastave ili Građanskog odgoja, otvaranja Centra za popularizaciju znanosti, povećanju broja županijskih stipendija za studente, nabavi vozila za prijevoz učenika, osiguravanju pomoćnika u nastavi itd.

- Obrazovanje i znanost naši su razvojni prioriteti koji nam jedini mogu donijeti dugoročnu društvenu stabilnost, ekonomski napredak i osiguranje kulturnog identiteta. Upravo su zato ulaganje u mlade, znanost i obrazovanje visoko na listi prioriteta Istarske županije koja želi biti regijom znanja u punom smislu te riječi, ističe župan Flego kojeg posebno veseli što je Istra, točnije Pula, sve poželjniji studentski grad. Doprinijelo je tome otvaranje Studentskog doma i menze Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 2015. godine.

- U 2019. godini očekuje nas početak gradnje dva nova studentska paviljona u Puli, financirana iz fondova Europske unije. Vrijednost investicije je 58,4 milijuna kuna, a njome će se osigurati dodatnih 248 novih ležaja, ističe župan Flego dodajući da   i u novim paviljonima studentima biti na raspolaganju prostrane klimatizirane sobama s vlastitim kupaonicama, frižiderom, televizorom i besplatnim internetom. Također, projektom je predviđena i informatička učionica, fitness centar, multimedijalna učionica, tulumarnica, praonica rublja te garaža za bicikle, mopede, električne automobile i mopede s punjačima.

Za OŠ u Raši 9,3 milijuna kuna

Istarska županija u proteklih pet godina provodi projekte energetske obnove i adaptacije zgrada osnovnih i srednjih škola ukupne vrijednosti od 24 milijuna kuna. Najnoviji projekt koji se provodi je „Energetska obnova školske zgrade Osnovne škole Ivana Batelića Raša“, ukupne vrijednosti od oko 6,1 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa Istarskoj županiji dodijeljeno je 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava od strane od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Vlastito sufinanciranje u iznosu od oko 4,9 milijuna kuna Istarska županija osigurat će dijelom iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dijelom sufinanciranjem Općine Raša u iznosu od 500.000 kuna, te preostali dio vlastitim sredstvima iz proračuna Istarske županije.

- Učinkovitom energetskom politikom želimo smanjiti potrošnju energije i spriječiti gubitak energije, te smanjiti emisiju CO2 u atmosferu, ističe župan Flego.

Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju toplinsku izolaciju krova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te dijela poda i vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, te odvajanje grijanja škole i dvorane.

Projektom je predviđena i ugradnja dizala te izvedba rampe. Planiranim zahvatom doći će do smanjenja potrebne toplinske energije za grijanje zgrade u odnosu na postojeće stanje od 65%. Nakon provedbe energetske obnove na zgradi ista prelazi iz C u A energetski razred. Izvedbom nove rasvjete instalirana snaga za rasvjetu će se smanjiti za oko 2,54 kW, odnosno ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37%.

Pristup osobama s invaliditetom

Također, osim kompletne energetske obnove, potrebno je izvesti preraspodjelu i adaptaciju prostora radi usklađenja s Normativom prostora, osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, osiguranje uvjeta zaštite od požara te uvjeta sanitarne zaštite. Ukupna vrijednost preostalih radova predviđenih građevinskom dozvolom iznosi ukupno oko 3,2 milijuna kuna.

Slijedom navedenog, u naredne tri godine za provedbu vrijednog projekta energetske obnove te projekta rekonstrukcije s adaptacijom OŠ Ivana Batelića Raša uložit će se oko 9,3 milijuna kuna.

(Andrea LONČARIĆ)Foto: OŠ Ivana Batelića Raša

oš ivan batelić raša obnova proračun istarska županija adaptacija investicija