Za koje ste vi? MUP izabrao tri rješenja za registarske pločice

Za koje ste vi? MUP izabrao tri rješenja za registarske pločice

6.3.2015. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

MINISTARSTVO unutarnjih poslova je provelo internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vezi novih registarskih pločica i registracijskih područja u razdoblju od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja 2014. godine, objavili su iz MUP-a.

Prilikom savjetovanja prikazan je prijedlog registarskih pločica koje su sadržavale europski logo s lijeve strane, font slova i brojeva bio je isti kao i sadašnjih uz malo podebljanje, a grb RH je premješten na desnu stranu registarske pločice. Nakon održane javne rasprave o izgledu i sadržaju novih registarskih pločica i eventualnom uvođenju novih registracijskih područja izvršena je analiza pristiglih prijedloga nakon koje je utvrđena podijeljenost mišljenja građana oko potrebe uvođenja novih registarskih pločica i novih registracijskih područja:

  • neki građani su smatrali da je dizajn sadašnjih registarskih pločica, a i dizajn koji je bio predložen, loš i da treba naći bolje rješenje i to prvenstveno drugačiji font slova i brojeva
  • neki građani su bili za zadržavanje sadašnjeg izgleda registarskih pločica uz dodavanje europskog loga na desnoj strani, sa zadržavanjem sadašnjih registracijskih područja te eventualnim dodavanjem novih registracijskih područja prema unaprijed utvrđenim kriterijima, odnosno da registracijsko područje bude i dalje vezano uz naziv grada na čijem je području vozilo registrirano
  • veći broj građana je iznio prijedlog da oznaka registracijskog područja ne bude vezana uz naziv grada, kao do sada, ali niti županije ili nekog drugog područja. Najčešće su to obrazlagali sigurnijim načinom putovanja kada iz registracijske oznake na vozilu nije vidljivo gdje je vozilo registrirano (oštećivanje vozila za vrijeme raznih sportskih događaja i sl.).

Slijedom dobivenih rezultata javne rasprave o novim registarskim pločicama i registracijskim područjima Ministarstvo unutarnjih poslova je odlučilo raspisati javni natječaj  za dizajn novih registarskih pločica uz novčane nagrade za tri rješenja koja će biti izabrana kao najbolja. Svrha natječaja je bila dobivanje kvalitetnog, stručno projektiranog idejnog rješenja dizajna registarskih pločica, s time da nagrađena rješenja budu podloga za realizaciju izvedbenog rješenja, te uvođenje novih registarskih pločica u Republici Hrvatskoj.

Poziv na natječaj za dizajn novih registarskih pločica objavljen je 19. prosinca 2014. na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova te 20. prosinca. 2014. u dnevnom tisku. Rok za dostavu natječajnih radova bio je 6. veljače 2015. godine.

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica, imenovan rješenjem ministra unutarnjih poslova i sastavljen od dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica ocijenio je 5. ožujka 2015. godine 59 pristiglih natječajnih radova i između njih odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica i to:

1. nagrađeno rješenje
Predstavnik:doc.dr.sc.Nikola Đurek
Članovi tima: doc. dr. sc. Nikola Đurek, doc. Damir Bralić, Andrija Mudnić, Luka Reicher
Suradnik: Boris Ljubičić

2. nagrađeno rješenje – tvrtka KVADRAT&KRUG iz Zagreba, Zatišje 8a,
KVADRAT & KRUG  d.o.o. Zagreb
Boris Ljubičić i Igor Ljubičić 

3. nagrađeno rješenje
Predstavnik: Gordan Resan
GORDAN RESAN ARHITEKTI PARTNERI d.o.o. Rijeka
 

Ocjenjivački sud je prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost dao, kako navodi MUP u priopćenju, kreativnim, jasno strukturiranim, te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima.
Ukratko, dodaju, kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su:

  • komunikativnost
  • suvremenost
  • primjenjivost
  • originalnost

mup registarske tablice tablice promet automobili registracija