Za blendanje 2.000 kuna kazne

Za blendanje 2.000 kuna kazne

15.11.2010. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon što je u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti cestovnog prometa "obznanjen rat" onima koji ne čiste snijeg sa svojih automobila, u javnost su procurili još neki prijestupi za koje će se plaćati itekako visoke kazne.

Među njima je i ono što nazivamo "solidarnost među vozačima", odnosno upozorenje pomoću svjetala da će se pred vama uskoro naći policijska kontrola. Tako ćemo blendanje od sada plaćati 2.000 kuna.

Onaj, pak, koji ne očisti snijeg s automobila platit će za to kaznu od 700 kuna.

Pretjecanje je posebno kategorizirano, baždareno na kaznama od 3.000 kuna, bilo da ste stisnuli gas i krenuli u tunelu, na mostu, na pješačkom prijelazu, zaustavnom traku ili jednostavno krenuli pretjecati omrznutu kolonu pred sobom. Jednako iznosi i kazna za oduzimanje prednosti i ulazak u škare.

Od 5 do 15 tisuća kuna plaćat će se, pak, vožnja pod lijekovima s istaknutom zabranom konzumacije u vrijeme upravljanja vozilom, jednako i za droge ili za one koji vole voziti autocestama u krivom smjeru. Tko ne plati, može i u zatvor 60 dana.

Prema riječima načelnika Odjela za sigurnost prometa MUP-a Borisa Orlovića, cilj novog Zakona je smanjivanje broja prometnih nezgoda i broja poginulih na cestama.

A tu će možda i važnija novost tek uslijediti. U suradnji s Hrvatskim autocestama pokrenut je pilot-projekt postavljanja videokamera kojima će se evidentirati brzina kretanja vozila, registarske oznake, a onda i automatski naplaćivati kazne koje će stizati na kućnu adresu sa sličicom kao dokaznim materijalom prijestupa.

 

blendanje zakon o sigurnosti prometa na cestama čišćenje snijega kazna prometni prekršaj