Za anketu spremni! Jeftinom laganom ksenofobijom do poželjnog mjesta za oglašavanje

Za anketu spremni! Jeftinom laganom ksenofobijom do poželjnog mjesta za oglašavanje

19.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pita ovih dana labinski internetski portal Naši foji čitatelje u anketi »Koga ne biste voljeli imati za prvog susjeda?«. Ponuđeni su odgovori: a) Albanca, b) Bošnjaka/muslimana, c) državljanina EU-a (Slovenci, Talijani, Nijemci...), e) autohtonog Istrijana/Labinjana, f) nije važno odakle je, samo da je čovjek.

 


Pitam, pak, ja ovdje svoje štioce: »Kojeg biste kućnog ljubimca najradije držali doma: a) psa, b) mačku, c) noja, d) kunića, e) zamorca, f) nije važno kojeg je roda, samo da je životinja?«.


Koja je razlika između ovih dviju anketa? Ako pitate Eleonoru Vlačić, koja se domislila one prve, ne vidjevši u njoj ništa sporno - ama baš nikakva. Jer, objašnjava ona, mameći raju na glasovanje te prebrojavanje krvnih zrnaca, »anonimna internetska anketa najbolji je medij za otkrivanje pravog raspoloženja javnosti prema strancima«. Potonji je dio, dade se zaključiti, varijabilan, pa »strance« možemo zamijeniti »životinjama« ili nečim drugim, na primjer »homoseksualcima«.
»Jesu li Labinjani tolerantni ljudi, ili su, zapravo, prikriveni ksenofobi?«, pita se zabrinuta Vlačić u uvodu pratećeg teksta. Koristi i, valjda friško skovani, termin »lagana ksenofobija«, gradirajući nešto što se stupnjevati ne može. Dok tako dušobrižnički zdvaja, usporedbu deoksiribonukleinske spirale čitateljima nudi i kroz anonimno komentiranje.
Ne gura vas, dakle, širokogrudna Vlačić da kroz njezin javni medij samo klikom miša slijedite primjer, recimo, splitskog gradonačelnika Željka Keruma, koji, prema vlastitom priznanju, ne bi da mu se kći uda za Srbina. Vi ste, pače, u prilici to učiniti u velikom stilu.
Nakon što glasate da za susjeda nipošto ne biste, metnimo reći, Srbina ili autohtonog Istrijana (ma štogod to značilo), taj odgovor možete natenane tumačiti, i to bez zavrzlama oko logiranja - nema potpisa, jedini trag koji ostavljate je IP adresa kompjutora s kojeg pišete. Javno obrazlažete o nepoželjnom broju eritrocita, dakle, ni od koga ometani baš kao što pišate ili ostavljate kakav znatniji teret u javnom zahodu. Široko vam polje, široka vam rupa. Na pladnju vam je jeftin hobi: češljanje rodoslovnog stabla susjeda.


Je li onaj tko plasira ovakve ankete tolerantan ili je, zapravo, prikriveni ksenofob?, slobodan sam pitati. Tupi li nacionalističku oštricu ili ju brusi, računajući da će brojni pomahnitali diskutanti s pjenom na ustima krenuti čeprkati po nikad zacijeljenim društvenim ranama, dižući tako broj posjeta portalu, e ne bi li ga učinili atraktivnijim oglašivačima?
Pogledajmo kako se anketarka Vlačić odjavila. »Budući da svi želimo vjerovati da Labin i Labinština ipak nisu netolerantne sredine, kao ponuđeni odgovor stavili smo i opciju ''''nije važno odakle je, samo da je čovjek''''. Iskreno se nadamo da će ovaj ponuđeni odgovor dobiti najveći postotak glasova«, zaključuje ona.


Nižepotpisani se, pak, kao potencijalni zamorac ove »čuvarice tolerancije«, osjeća slobodnim ovako javno izjasniti - kad je već, eto, u prilici - da nipošto u susjedstvu ne želi one kojima ovakve ankete mogu pasti na pamet. Jer za njih, naime, nije spreman.

Igor RADIĆ

ksenofobija mržnja genealogija dna naši foji oglašavanje tolerancija