Vranja: Mještani sela podno Učke traže zabranu izgradnje bazena za prekrcaj kamena iz vlaka. Strahuju za svoje zdravlje. Stigao im je odgovor iz HŽ-a

Vranja: Mještani sela podno Učke traže zabranu izgradnje bazena za prekrcaj kamena iz vlaka. Strahuju za svoje zdravlje. Stigao im je odgovor iz HŽ-a

24.2.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Iz HŽ Infrastrukture stigao je odgovor na upit o slučaju Vranja, odnosno peticiji mještana zbog namjere da se u njihovoj blizini izgradi bazen za prihvat materijala iz željezničkih vagona područja Vranja - Lupoglav i pretovar u kamione. Strahuju da bi to uzrokovalo jaku buku i puno prašine, s tim da su već godinama izloženi zagađenju zraka zbog velike količine kamene prašine i buke iz kamenoloma Vranja (Holcim). Prve kuće su samo na 80 metara od kamenoloma te njihova borba traje godinama, a ovaj novi projekt bi samo kumulativno pogoršao njihove uvjete života.

Međutim, u odgovoru HŽ Infrastrukture nisu komentirali peticiju mještana ovog sela podno Učke, ali jesu neke druge tvrdnje koje je u obavijesti javnosti iznijela Zelena Istra.

"HŽ Infrastruktura u lipnju prošle godine s obrtom Goldfren iz Pazina sklopila je sporazum o građenju bazena za prihvat materijala iz vagona i održavanju za vrijeme korištenja. Sporazum je sklopljen u svrhu izdavanja građevinske dozvole za izgradnju bazena te pristupne ceste, kao i njezino održavanje za vrijeme korištenja. HŽ Infrastruktura s tom tvrtkom nema sklopljen ugovor o zakupu, kako piše u tekstu koji ste objavili. Sklapanje takvog ugovora moguće je tek nakon izgradnje predmetne građevine, bazena za prihvat materijala. Budući da je investitor obrt Goldfren, molimo da se za sve informacije obratite njima. 

Napominjemo, prihvat materijala iz željezničkih vagona moguć je isključivo u službenom mjestu na otvorenoj pruzi namijenjenom za utovar i istovar stvari, što je propisano Pravilnikom o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom. U konkretnom slučaju iz vašeg upita, to mjesto je Otpremništvo Učka, a ne stajalište Vranja", odgovor je to pristigao iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Podsjetimo, mještani peticijom traže zabranu izgradnje bazena, jer se pribojavaju da bi prekrcaj kamena iz vlaka u bazene proizvodio veću buku od dozvoljene, kao i da bi se prilikom prekrcaja širila prašina te onečistila ruralni kraj u kojem većina stanovnika uzgaja poljoprivredne proizvode. Najbliži stambeni prostor, navodi se u peticiji, 80 metara udaljen je od planiranog prekrcajnog bazena, a naselje u kojem su stambeni prostori i turistički smještajni objekti, nalazi se na 200 metara.

Autor: Gordana Čalić Šverko

vranje kamenolom holcim prekrcaj kamena