Vraća se život u Raški zaljev!

Vraća se život u Raški zaljev!

2.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Još prije otprilike nepunih šest mjeseci život u luci Bršica i skladišnim prostorima na Štalijama na samom ušću rijeke Raše bio je sasvim drugačiji. Godinama su u tu luku, nekada specijaliziranu za pretovar ugljena, a kasnije za drvo i stoku, vrlo rijetko uplovljavali brodovi, a prostrana natkrivena skladišta su bila optužujuće prazna. Novinari su sudjelovali na otvaranju slobodne carinske zone, pogona za preradu drva i ogromnih skladišta za ukrcaj automobila, zvalo se Kineze, dolazile su i druge strane delegacije, tražila se prenamjena ove luke, ali pomaka nije bilo.

Nakon što je početkom devedesetih, odmah nakon nastanka Hrvatske gotovo sav promet stokom preuzela koparska luka, a drvo se preselilo na deltu u Rijeku, u Bršici na operativnoj obali brodovi bili rijetkost. Tek u posljednjih nekoliko godina preko se u Italiju počeo prevoziti istarski kamen, ali to nije bila ni sjena nekadašnjeg lučkog života u Raškom zaljevu, koja je doživjela sudbinu većinu gospodarskih objekata Labinšćine.

 

 

Ipak, sredinom protekle godine najprije je najavljen povratak stoke, a nešto kasnije i drva. Onaj tko nije cestom Most Raša-Trget prošao svega nekoliko mjeseci ne može se načuditi - skladište drva na Štalijama, kapaciteta 35 tisuća kubika drva, gotovo je puno, a u njemu ili u dugoj koloni ispred ulaza desetak teških kamiona čeka na istovar drva!

 

Kapetan Ivo Škopac, dugogodišnji rukovoditelj Luke Bršica ne može kriti zadovoljstvo početkom ovakvog raspleta, čime se počinju ostvarivati njegove najave o vraćanju života na ove prostore. Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju i nestankom granica perspektive Bršice su još bolje, a slika bi se sasvim izmijenila izgradnjom žejezničkog tunela kroz Učku, čija se gradnja priželjkuje oko 150 godina.

 

Sada se kompletan prijevoz drva, a sutra i stoke obavlja kamionima preko lošeg spoja s tunelom Učka, a želježnička pruga Lupoglav-Štalije još uvijek nema od oživljavanja prometa nikakve koristi. Drvo je zasad samo iz naših šuma, a kako nam reče Škopac, izvozi se u egipatsku luku Aleksandrija.

 

Zasad je kamen još uvijek u prednosti pa je, prema najsvježim podacima u prva četiri ovogodišnja mjeseca u Bršicu uplovilo 60 brodova, od koji je 49 prevezlo 144.000 tona kamena, a preostalih 11 brodova 25.566 tona drva. Prije točno 22 godine ostvaren je promet od 175 tisuća tona tereta i 177 uplovljavanja, ali za razlku od danas prevladao je bolje plaćeni teret.

(M. Milevoj)

 

Foto:Kapetan Ivo Škopac, dugogodišnji rukovoditelj Luke Bršica

 

Luka Bršica Ivo Škopac Štalije skladištenje kamen luka teret tunel Učka gospodarstvo brodovi