Vozački vijek bez prometne kazne: Anton Toni Gregorić najstariji vozač u Hrvatskoj, stariji je i od Manolića

Vozački vijek bez prometne kazne: Anton Toni Gregorić najstariji vozač u Hrvatskoj, stariji je i od Manolića

13.10.2017. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gregorić u svojoj vozačkoj karijeri nije zaradio niti jednu prometnu kaznu, niti je skrivio ijednu prometnu nesreću.

 Dvanaest dana je razlike između Antona Tonija Gregorića iz Rapca i Josipa Manolića, što znači da je Gregorić najstarija osoba sa vozačkom dozvolom, najvjerojatnije u Hrvatskoj.

Naime, Gregorić je rođen 10. ožujka 1920., a Manolić 22. ožujka iste godine.

 

Anton Toni Gregorić, diplomirani upravni pravnik, novinar, pisac, osnivač brojnih sportskih klubova, sportaš te dobitnik brojnih priznanja na području sporta je itekako vitalan i za volan automobila Peugeot 206 sjeda svakodnevno za svakojake potrebe. Gregorić u svojoj vozačkoj karijeri nije zaradio niti jednu prometnu kaznu, niti je skrivio ijednu prometnu nesreću.

Gregorić je vozački ispit položio 1960. godine u autoškoli u Labinu na fići i njegovo prvo vozilo u vlasništvu je bilo, naravno legendarno fićo. Ne sjeća se koliko je tada koštalo polaganje vozačkog ispita, no kaže da nije bilo skupo. Sada, već u zavidnim godinama mora svake godine obavljati liječnički pregled radi produžavanja vozačke dozvole, a to najavljuje i u nadolazećem siječnju kada mu ističe. Dok može nema namjere odustati od vožnje.

– Namjeravam voziti dok god to budem mogao, odnosno ukoliko vidim da me refleksi i vid manje služe. Dosad nisam skrivio niti jednu prometnu nesreću, niti sam zaradio prometnu kaznu.

Na polaganje vozačkog ispita u Labinu odlučio se sa 40 godina, zato jer prije toga jednostavno nije imao vremena.

– Imao sam buran život, od služenja u talijanskoj mornarici, pa rata i kapitulacije Italije 1943. godine, potom odlaska u partizane. Nakon fiće sam kasnije imao simku horizont, fiat 850 sport, renault 5 super i sada peugeot 206. Moram naglasiti da sam Renaulta vozio 27 godina i bio je nepoderiv i nije se kvario. Gregorić je godinama bio aktivni sportaš, a izvještavao je za Sportske novosti, Glas Istre, Novi list, La Voce del Popolo i Labinsku komunu. Sa suprugom Idom je u braku već 60 godina.

anton gregorić anton toni gregorić život karijere vozač promet