Vozači, oprez: Od sutra morate imati zimsku opremu, kazna iznosi 700 kuna

Vozači, oprez: Od sutra morate imati zimsku opremu, kazna iznosi 700 kuna

14.11.2017. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

OD SUTRA vozači moraju u svojim automobilima imati zimsku opremu, pod uvjetom da se kreću cestama na kojima vladaju zimski uvjeti. Konkretno, vozači koji voze po cestama na kojima vladaju zimski uvjeti od 15. studenog do 15. travnja moraju imati zimsku opremu. U protivnom im prijeti kazna od 700 kuna.

No, kako zakon točno definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu?

Što su zimski uvjeti?


Zimski uvjeti na cesti su oni kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama se zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

 

Što spada pod zimsku opremu?

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN" br. 85/16.) propisano je sljedeće:

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koji ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen u to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne), konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd) i marki/tipu.

 

 

zima zimski uvjeti vožnja mup zimska oprema vozači