Vozač nije bježao, a njegova djevojka nije napala policajca? TROJE SUDIONIKA DEMANTIRA POLICIJSKO PRIOPĆENJE O INCIDENTU PRILIKOM KONTROLE PROMETA

Vozač nije bježao, a njegova djevojka nije napala policajca? TROJE SUDIONIKA DEMANTIRA POLICIJSKO PRIOPĆENJE O INCIDENTU PRILIKOM KONTROLE PROMETA

11.9.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

VOZILIĆI - Subotnji incident oko 3.30 sati prilikom policijske cestovne kontrole u Vozilićima nije se zbio onako kako je to priopćila PU istarska na svojoj službenoj internetskoj stranici, tvrdi nam troje sudionika događaja, koji su željeli ostati anonimni, budući da je kazneni postupak protiv tada uhićene 34-godišnje talijanske državljanke u tijeku.

 

Neće puhati

 

Ispričali su nam da je sve započelo kada je vozač automobila Renault Clio, pulskih oznaka, osoba (37) s dvojnim talijansko-hrvatskim državljanstvom, nakon što ih je policija zaustavila, odbio alkotestiranje, odnosno zatražio je da mu se ispiše kazna "bez puhanja".

Policajac je inzistirao na alkotestu, a nakon što ga je vozač ponovno odbio, policajac je nad njim primijenio silu "ključ na leđa", a ovaj je zavikao od boli. Zbog toga je njegova djevojka, talijanska državljanka (34) koju je labinska policija naknadno prijavila za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi, prišla policajcu te ga dodirnula tražeći da se smiri, i rekla da će njen momak pristupiti alkotestu te neka mu prestane okretati ruku. Na to je policajac njoj izvio ruku te je odgurnuo tako da je pala. Tada je ona u padu, kažu nam, mogla ogrebsti policajca jer se hvatala za njega da ne bi pala. Kažu nam da je drugi policajac incident samo šutke promatrao.

 

Također kažu da je apsurdna tvrdnja policije da je 37-godišnjak htio pobjeći budući da je policajac u rukama imao njegove dokumente. Policija ga je uhitila zbog odbijanja alkotesta te su mu stavljene lisice, a uhićena je i njegova djevojka zbog, službeno je policija priopćila, napada na policajca. Kažu nam i da je prijatelj para, 36-godišnjak iz Pazina, zatražio od policajca broj značke, a policajac je to odbio i još mu rekao da je i on uhićen zbog napada na službenu osobu.

No u labinskoj policijskoj postaji su mu rekli da ipak nije uhićen. Od 5 do 9 sati, kada je stigao odvjetnik optuženih, policija je pokušala dobiti priznanje optuženog dvojca za optužbe koje im se stavljaju na teret. No oni su to odbijali i tražili prevoditelja.

 

 

Izvijen zglob

 

Zatražili su i liječničku pomoć. Djevojci je liječnik utvrdio izvijen zglob te dao sredstva za smirenje zbog šoka, dok je njenom partneru izmjeren visok krvni pritisak (180/100). Po dolasku odvjetnika sve troje su dali iskaz koji se, premda su dotad bili razdvojeni, poklapa, tvrde nam oni smatrajući da su štećeni postupanjem policije. 37-godišnjak je zbog prometnog prekršaja (odbijanja alkotestiranja) istog jutra osuđen na Prekršajnom sudu u Pazinu.

Njegova djevojka čekala je tijekom subote u pritvoru u Labinu, dok je nisu navečer odvezli u Pulu. Odmah po saslušanju kod suca u Općinskom državnom odvjetništvu u nedjelju u 13.30 puštena je na slobodu. Talijanska državljanka, inače odvjetnica, smatra da bi bez pravne pomoći istarske rodbine njenog mladića još uvijek bila u pulskom zatvoru ni zbog čega.

Andelo DAGOSTIN

  

Alkotest (ni)je izbor

 

Odbijanje alkotestiranja za vozače nije sretna opcija jer Zakon to odbijanje tretira kao da je vozaču utvrđena najviša moguća koncentracija alkohola u krvi. Kazna za vožnju u pijanom stanju je od 5.000 do 15.000 kuna, a kada je u pitanju prometni prekršaj za koji je moguće izreći kaznu veću od 10.000 kuna ili kaznu zatvora do 60 dana, Zakon omogućava uhićenje prekršitelja. (M. Ko.)

 

 

vozilići prisila prometni prekršaj alkotestiranje alkohol policija vožnja