Vodu onečistila napuknuta kanalizacija? Kvaliteta mora pala na 3 kategoriju

Vodu onečistila napuknuta kanalizacija? Kvaliteta mora pala na 3 kategoriju

12.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

RABAC - Zavod za javno zdravstvo Istarske županije utvrdio je manja onečišćenja mora na plaži na lokaciji Lanterna u Rapcu, no još se ne zna uzrok. Zbog toga ovih dana, doznajemo od Alena Golje, direktora komunalnog poduzeća 1. maj i dogradonačelnika, radnici te tvrtke i Rijekatanka pokušavaju otkriti uzrok onečišćenja zbog kojeg je kvaliteta mora na toj lokaciji klasificirana u ne baš pohvalnu treću kategoriju. Naime, na svim ostalim rabačkim plažama more je druge ili prve kategorije, odnosno visoke kakvoće i pogodno za kupanje. Kako se na udaljenosti od 250 metara od obale i na dubini od pedeset metara od Lanterne nalazi ispust kanalizacije, doznajemo u 1. maju, počela su u svibnju ispitivanja cjevovoda.

- 1. maj je preventivno ispitivao cijevi ispod hotela Lanterna sve do taložnica u svjetioniku, kao i podmorski ispust. Utvrđeno je da nema vidljivih oštećenja na cjevovodu, što je argumentiralo ovlašteno poduzeće za te poslove, IG iz Labina. Rijekatank je kasnije posebnom opremom utvrdio manja oštećenja na spojevima betonskih cijevi, što smo odmah popravili. Izvanredno uzorkovanje Zavoda, provedeno na četiri mjesta na toj lokaciji nakon popravka, nije pokazalo poboljšanje, tako da planiramo dodatno ispitati preostali dio cjevovoda i taložnicu. Radit će se u večernjim i noćnim satima, kad je najmanji dotok otpadnih voda, te molimo za razumijevanje zbog buke i ostalih smetnji, navodi se u pisanoj obavijesti labinskih komunalaca koju potpisuje direktor. Napominje da se radi o preventivnim mjerama te da nije isključeno da je onečišćenje došlo iz nekog drugog izvora.


- Nadamo se da ćemo u idućih nekoliko dana utvrditi i ukloniti uzrok onečišćenja, zaključuje Golja.
Na stranicama Ministarstva zaštite okoliša navedeni su rezultati ispitivanja mora na jadranskim plažama pa tako i područja kod Lanterne. Vidljivo je da je do onečišćenja došlo između 7. i 12. svibnja, jer je u prvom tjednu prošlog mjeseca more bilo druge kategorije, da bi u idućem ispitivanju, koje je počelo pet dana kasnije, ono bilo treće kategorije. Kupanje se obično zabranjuje kod četvrte kategorije, dok se kod treće još može bez posljedica boraviti u moru. Prilikom testiranja Zavod obično mjeri prisutnost fekalnih tvari, odnosno spojeva iz raznih deterdženata.
Jučer smo kod same Lanterne na mahove osjetili miris kanalizacije, koji bi obično nestao kako bismo se spuštali prema plaži. Isto tako, na moru nije bilo vidljivih nečistoća, a oko podneva zatekli smo i nekoliko kupača.

K. STEPČIĆ REISMAN

Valamar San Fior Lanterna fekalije onečišćnje cijevi Rabac 1.Maj