Vodovod Labin mora ostati labinski!

Vodovod Labin mora ostati labinski!

12.6.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici Kršana odlučno su protiv objedinjavanja istarskih vodovoda, odnosno gubitka samostalnosti Vodovoda Labin, što su i rekli na zadnjoj sjednici.

Neformalni zaključak proizašao je iz rasprave potaknute godišnjim izvješćem o pozitivnom poslovanju Vodovoda u 2010. godini, koji je podnio direktor Dino Škopac. Stav Vijeća najbolje ilustrira sažeta izjava Klaudija Lazarića (HSLS): "Želimo da Dino bude direktor, a ne poslovođa."

Vijećnici objedinjavanje smatraju političkom odlukom bez ekonomskog temelja jer bi Vodovod u takvu cjelinu unio najkvalitetnije izvore u Istri, a u njoj bi dobio najviše 10 posto udjela, odnosno izgubio bi utjecaj na upravljanje resursima.

A s obzirom na to da najčišća voda izvire upravo u općini Kršan, vijećnici traže i reviziju vlasničkih udjela lokalnih zajednica u Vodovodu ili, drugim riječima, smatraju da bi njihova općina trebala imati veći udio od sadašnjih 17,22 posto. Određen je na temelju potrošnje vode, a oni drže da bi mjerilo trebali biti vodovodna mreža i kapaciteti.

Tim više što je Kršan u izgradnju mreže uložio oko 35 milijuna kuna, od čega 26 milijuna za onu prema Plominskom zagorju, da bi onda sve to na upravljanje predao Vodovodu.

Škopac je odgovorio da o objedinjavanju i vlasničkim udjelima odlučuju vlasnici i napomenuo da je Vodovod preuzimanjem mreže Općinu oslobodio troškova njenog održavanja, koji zbog trenutačne slabe potrošnje nisu mali.

Zanimanje je izazvala izjava Alena Golje, direktora Komunalnog poduzeća Prvi maj, da je to poduzeće dobilo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju biopročistača u Potpićnu, koji to čeka 20-ak godina te da bi natječaj trebao biti raspisan do kraja godine.

U vezi s dovršenjem rekonstrukcije odlagališta otpada Cere, Lazarić je uputio kritiku da otpad iz Tvornice kamene vune Rockwool nije smio biti deponiran na njemu bez suglasnosti suvlasnika poduzeća, na što je Golja kazao da se radi o inertnom materijalu za koji je Prvi maj dobio dozvolu odlaganja. (R. SELAN)

vodovod labin vodovod klaudijo lazarić dino škopac alen golja