Voda iz TE Plomin europske kvalitete

Voda iz TE Plomin europske kvalitete

20.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Predstavnici vodnog gospodarstva u Njemačko–hrvatskoj industrijskoj i trgovinskoj komori posjetili su Termoelektranu Plomin i upoznali se s postrojenjem za pročišćavanje otpadnih i industrijskih voda.

Posjet je ostvaren u sklopu četverodnevnih njemačko–hrvatskih informacijskih dana na temu vodnog gospodarstva, koji su počeli u utorak susretom s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i Hrvatskih voda.

Putovanje je potaknulo Njemačko vodno gospodarstvo u svjetlu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU. Njemački su gospodarstvenici zainteresirani za projekte koje će Hrvatska, nakon primanja u članstvo, moći realizirati korištenjem fondova EU-a.

Plominski pročistač otpadnih voda ima kapacitet 56 kubnih metara na sat. Obrađuje vode iz postrojenja za odsumporavanje, tehnološke i sanitarne vode. Pročišćena voda ispušta se u izljevni kanal rashladne morske vode, a krute ostatke preuzima tvornica cementa Holcim.

Kvaliteta ispuštene vode u potpunosti je skladu je sa standardima EU-a, što u Hrvatskoj postiže još jedino zagrebački gradski pročistač otpadnih voda, u vlasništvu konzorcija koji čine njemački WTE i RWE te Vodoprivreda Zagreb. Ovaj objekt njemački gospodarstvenici obišli su u srijedu, a danas su iz Plomina luke otišli na Krk. (R. SELAN )

 

te plomin plomin otpadne vode voda zagađenje pročistač indutrijska voda