Vlasnik građevinskog zemljišta iz Labina ne želi prodati svoje vlasništvo kontroverznom poduzetniku iz Republike Srpske

Vlasnik građevinskog zemljišta iz Labina ne želi prodati svoje vlasništvo kontroverznom poduzetniku iz Republike Srpske

13.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

BARBAN - "Znamo samo ono što smo pročitali u novinama. Navodno nam dolaze nekakvi strani investitori koji će graditi apartmane", rekli su nam jučer mještani Rebića, sela koje je u središte pozornosti javnosti dospjelo nakon što je načelnik Općine Barban Denis Kontošić potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s tvrtkom Ocellus.

 

Njime se ta firma obvezuje da će do 2013. godine za Općinu pronaći strane investitore koji će na tom području, točnije iznad atraktivne uvale Blaz, razviti projekte "koji se uglavnom odnose na razvoj hotelijerstva i turizma". Radi se o četiri hektara zemljišta u državnom vlasništvu.

 

Potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji s Ocellusom ne bi toliko čudilo da mu nije dodan i ugovor o povjerljivosti, kojim se obje strane praktički obvezuju na zavjet šutnje. Čemu tajanstvenost? Zašto je upravo  Ocellus dobio ekskluzivno pravo pronalaženja stranih investitora? Je li već obavljao takve ili slične poslove? Imaju li već u vidu neke investitore? Što će se to točno graditi na području Rebića? Načelnik Kontošić na takva pitanja nije želio odgovoriti, pozivajući se na ugovor o povjerljivosti, a nisu ga na to potaknula ni naša saznanja da je direktor tvrtke Ocellus Zoran Savičić čelnik tvrtke Inmark-Omega, koja se, po informacijama s interneta, veže uz aferu nabavke mazuta za Republiku Srpsku tijekom rata, te da je Ocellus nakon početka rata u bivšoj Jugoslaviji bio direktna veza između ruske naftne industrije i Cipra.

Mještani Rebića o stranim ulagačima i čitavoj priči oko Ocellusa jučer nisu htjeli razgovarati. Onako usput su nam kazali da ni oni ne znaju što se ondje događa. Vele nam da posljednjih dana nisu uočili da netko razgleda ili se raspituje za tamošnje zemljište. Jedan od mještana kojeg smo zatekli na putu za uvalu Blaz kazao nam je zna onoliko koliko je pročitao u novinama, no da ne vjeruje u to budući da zna da je planirano zemljište za gradnju u vlasništvu jedne osobe iz Labina, koja teren ne želi prodati. Tko je vlasnik nije nam želio otkriti, no istaknuo je da nema ništa protiv gradnje ako bi osigurala nova radna mjesta i razvoj Rebića. N. SOFTIĆ

 

Ocellus je, prema sudskom registru, registriran na Trgovačkom sudu u Pazinu sa sjedištem u Umagu. No na prijavljenoj adresi u Umagu, u Trgovačkoj ulici 1b u samom centru grada, jedino što Ocellus ima jest poštanski sandučić. Kao član društva, odnosno osnivač, u registru je naveden tek Zoran Savičić s državljanstvom BiH, točnije iz Republike Srpske. Temeljni kapital tvrtke je minimalni, 20 tisuća kuna, a u predmetu poslovanja stoji više od 20 djelatnosti.

 

Poštanski sandučić jedini trag Ocellusa.

nekretnine barban uvala blaz zemljište ulaganje vlasništvo rebići općina barban denis kontošić ocellus Zoran Savičić