Vlasnicima Plodina dividenda od 3,87 milijuna kuna, radnicima plaće iste unatoč radu nedjeljom

Vlasnicima Plodina dividenda od 3,87 milijuna kuna, radnicima plaće iste unatoč radu nedjeljom

22.7.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Iako su radnici u Plodinama u Pazinu i Labinu radili četiri nedjelje i dva praznika u lipnju, njihova je plaća jednaka svibanjskoj, kada nisu radili ni nedjeljom ni praznikom, upozorili su danas predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitić, voditeljica ureda Labin, Darko Vidmar, voditelj ureda Buzet-Pazin i Željko Ladavac, sindikalni predstavnik u Plodinama Pazin.

Sukladno Pravilniku o radu kojeg je jednostrano donio poslodavac, plaća radnika se obračunava na način da se pripadajući koeficijent za radno mjesto množi osnovicom za obračun plaća koja iznosi 1.520 kn, čemu se dodaje dodatak za minuli rad od 0,5 posto po godini, dodaci za rad nedjeljom i praznicima i stimulativni dodatak. Međutim, zbroj svih ovih dodataka i plaće uvijek je isti, pa je radnicima neovisno da li rade nedjeljom ili praznikom te da li imaju više ili manje radnog staža, odnosno, krajnji rezultat je uvijek isti jer se manipulira iznosom stimulacije. Naime, u slučaju da radnici imaju veći dodatak za minuli rad ili su radili nedjeljom i praznicima, smanji im se stimulativni dodatak, pojašnjavaju u SIK-u.

- O takvom zloupotrebljavanju zakona i kolektivnom ugovoru za djelatnost trgovine više puta smo upozoravali poslodavca usmeno, a u lipnju i pismeno, putem zahtjeva Upravi i direktorici ljudskih resursa. Upozorili smo da se radnicima ne vode pravilno sati rada, obzirom da rade u preraspodjeli radnog vremena, da im nije poznato koliko sati za preraspodjelu imaju, a o čemu smo mnogo puta ranije i razgovarali sa predstavnicima poslodavca te zahtijevali da se svim radnicima isplate neiskorišteni sati za preraspodjelu iz prethodne godine pod uvjetima prekovremenog rada, kao i da se plaće za lipanj obračunaju na način da one budu uvećane u odnosu na prethodni mjesec, obzirom će raditi nedjeljom, rekla je Cvitić. Poslodavac, međutim, nije odgovorio ni nakon požurnice, a zahtjevi Sindikata su ignorirani.

- Začuđuje nas da nakon silnih rasprava oko Zakona o trgovini, gdje je najspornije bilo upravo plaćanje rada nedjeljom, ovaj poslodavac nastavlja na način kao da s ništa nije desilo. Nije zato čudno što su radnici Plodina zaista podržavali zabranu rada nedjeljom, kada su neovisno da li su radili sve nedjelje i praznike ili nijednu, dobivali iste plaće, koje usput rečeno nisu dostatne niti za podmirenje osnovnih životnih potreba, kažu sindikalci. Plaće radnika kreću se od 2.500 do 2.800 kn, osim u Buzetu gdje radnici, iako se u tom marketu ostvaruje bitno manji promet u odnosu na druge trgovačke centre, gdje su minimalne plaće 3.000 kn neto. I to sve iz razloga što se Grad Buzet pobrinuo za svoje radnike i građane te uvjetovao otvaranje trgovačkog centra u Buzetu primjerenom plaćom radnika, što nažalost nisu učinili drugi gradovi u Istri, a vjerojatno ni u ostalim dijelovima Hrvatske, navode u SIK-u uz napomenu da unatoč povećanju dobiti u 2008. za 112% u odnosu na 2007., radnicima plaća nije povećana, nije isplaćen regres za godišnji odmor, zakinuti su na naknadi za prijevoz, a većina je zaposlena na određeno vrijeme. Istovremeno je vlasnicima isplaćena dividenda od 3,87 milijuna kuna.

- Mladi ljudi ne mogu planirati obitelj, ne mogu podizati kredite, moraju biti poslušni, jer ako se bilo što pobune, ne produžuju im se ugovori o radu. Stoga su nerijetko sindikalno neorganizirani, jer se nadaju da će na taj način pridobiti naklonost poslodavca, što nije točno. Na taj način samo dozvoljavaju da ih poslodavci izrabljuju, pa dio krivice za takvo ponašanje poslodavca snose i sami. Sindikalna svijest i organiziranost radnika u trgovinama na veoma je niskoj razini, nemaju hrabrosti ni borbenosti da se putem sindikata izbore za svoja prava, a o poduzimanju nekih radikalnijih aktivnosti nema ni govora, što poslodavci koriste, tvrde sindikalci. Pri tome im na ruku ide i vrlo loš Kolektivni ugovor na nacionalnoj razini, po kojem se plaća nije mijenjala još od 2005. godine i po kojem je obračunska osnovica svega 1.600 kn bruto.

- Začuđuje nas koliko su energije utrošili sindikalci iz Sindikata trgovine Hrvatske da se zabrani rad nedjeljom, a da nisu tu energiju uložili u poboljšanju materijalnih prava kroz nacionalni kolektivni ugovor, što bi trebao biti prioritet, kažu u SIK-u. O svemu što se dešava u Plodinama SIK će obavijestiti Državni inspektorat te, ukoliko iz nadzora bude vidljivo da su radnici zakinuti, predložiti svojim članovima da putem nadležnog suda uz besplatno zastupanje njihovih odvjetnika ostvare svoja prava

pravo plodine radnici radnička prava radno mjesto marina cvitić sik sindikat rad nedjeljom