Vladin paket harača kreće 1. ožujka: 25 % PDV, poreza na dividendu 12%, a što čeka poduzetnike

Vladin paket harača kreće 1. ožujka: 25 % PDV, poreza na dividendu 12%, a što čeka poduzetnike

23.2.2012. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za tjedana dana na snagu stupaju prve mjere vladine porezne reforme. Najviše posla imat će trgovci i proizvođači, koji moraju provesti inventuru zaliha i napraviti kalkulaciju cijena s novim stopama PDV-a. Za idući mjesec svi poduzetnici trebaju prilagoditi obračun plaća novim poreznim stopama i razredima. Od 1. ožujka moraju računati i na oporezivanje dividende i udjela u dobiti ukoliko nisu preduhitrili Vladine škare…

 Timing uvođenja pojedinih poreznih promjena država je prilagodila svojim potrebama pa će tako najprije nastupiti one mjere koje pune državni proračun, a većina mjera koje rasterećuju poduzetnike nastupaju s pomakom od nekoliko mjeseci. Tako 1. ožujka stupaju na snagu više stope PDV-a i naplata poreza na dividendu, početkom svibnja stupa na snagu odredba o smanjenju stope doprinosa na zdravstvo, a oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit primjenjuje se tek od iduće godine.

Poduzetnike brinu i prekratki rokovi za usklađivanje s novom zakonskom regulativom. Od donošenja zakona pa do početka primjena imali su manje od dva tjedna, što nije dovoljno za ozbiljnu poslovnu analizu i donošenje kvalitetnih odluka vezanih uz formiranje cijena, pozicioniranje na tržištu, promjenu poslovnih planova i sl.

Porezne promjene donose i administrativne troškove koji nastaju radi promjene računovodstvenih softvera, edukacije zaposlenih i provođenja izvanrednih inventura.

 

 POREZ NA DODANU VRIJEDNOST

Standardna stopa PDV-a od 1. ožujka podiže se s 23 posto na 25 posto. Istovremeno se uvodi snižena stopa PDV-a od 10 posto na jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode i bijeli šećer. Da bi se prilagodili novim poreznim stopama poduzetnici koji imaju proizvode na zalihama moraju ih na dan promjene popisati jer će se na njih odnositi nove porezne stope. Trgovci se moraju pripremiti za isticanje novih cijena i izdavanje računa s iskazanim novim stopama PDV-a. Svaki poduzetnik mora napraviti novu kalkulaciju cijena pri čemu treba odlučiti hoće li povećati cijene zbog rast PDV-a ili će ih zadržati na istoj razini i tako smanjiti svoju maržu.

Već od 1. ožujka za poduzetnike stupa na snagu i neugodna odredba o ukidanju prava na povrat pretporeza za nabavu i najam osobnih automobila, plovila i drugih sredstava za osobni prijevoz te za troškove reprezentacije. Ukidanjem povrata PDV-a na troškove automobila poduzetnicima se više neće isplatiti kupnja automobila na ''firmu'' i kasnije korištenje za osobne potrebe.

POREZ NA DOHODAK

Od 1. ožujka poduzetnici moraju obračun plaća prilagoditi novim pravilima u oporezivanju dohotka prema kojima se osobni odbitak povećava sa 1.800,00 na 2.200,00 kuna. Mijenjaju se porezni razredi tako da će stopa poreza do 2.200,00 kuna iznositi 12 posto, od 2.200,00 do 8.800,00 kuna 25 posto, a od 8.800,00 kuna 40 posto.

Nakon povećanja odbitka i primjene novih razreda zaposlenima čija su primanja niža od prosječne plaće (5.493 kune) primanja bi se trebala povećati, a onima koji zarađuju iznad prosjeka, neto plaće bi se trebale smanjiti.

OPOREZIVANJE DIVIDENDI

Na primitke od dividendi i udjela u dobiti od početka ožujka obračunavat će se porez na dohodak po stopi od 12 posto. Oporezivat će se isplate iz zadržane dobiti ostvarene nakon 31. prosinca 2000. godine. Ova je odredba izrazito restriktivna jer zahvaća zadržanu dobit unazad deset godina.

Prihodi od dividende i udjela u dobiti do 12.000 kuna ne podliježu oporezivanju. Ovom odlukom zaštićeni su zaposlenici koji su kupovali radničke dionice te mali ulagači koji su novac plasirali u dionice. Međutim, oslobođenje od poreza na dividendu do 12.000 kuna neće ostvariti prilikom isplate dividende, već kao umanjenje za neoporezivi dio prilikom podnošenja godišnje porezne prijave.

Još nije potpuno jasno hoće li porezne škare zahvatiti i predujmove dividende isplaćeni do 1. ožujka jer se de facto radi o isplatama prije donošenja odluke o raspodjeli dobiti.

TPortral

 

"Gledajte, nismo mi govorili neistine oko PDV-a. Naš program je bio jasan. Rekli smo da se ukupno porezno opterećenje neće povećavati, ali da će se struktura mijenjati. To se sada događa", uvjeravao je danas na početku zasjedanja Vlade prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u najavi odluke da se PDV diže na stopu od 25 posto. Čačić je više puta naglasio kako su napadi na Kukuriku koaliciju neosnovani kada kažu da u kampanji nisu spominjali i dizanje PDV-a.

Milanović: Mora se

"Mora se! Ovo se naprosto mora!", rekao je premijer Zoran Milanović o PDV-u. Tu mantru ponavljao je više puta tijekom zasjedanja Vlade. Kako je već bilo najavljeno uvodi se i međustopa PDV-a na dječju hranu, ulje, bijeli šećer te od 1. siječnja 2013. i na turizam.

Postoji i stopa od 10 posto PDV-a koja bi se primjenjivala  na usluge u ugostiteljstvu kao i svih bezalkoholnih pića, ali i piva i vina. Novi PDV starta od 1. ožujka.

Žele dobro tehnički napisati proračun

"Paketom poreznih zakona cilj je rasteretiti gospodarstvo i očuvati standard građana pogođenih krizom", rekao je ministar financija Slavko Linić. Naime, Vlada danas donosi pakete poreznih zakona: poreza na dobit, na dodanu vrijednost, na dohodak i doprinose. Milanović je naglasio da će se proračun naći na stolu Vlade u ponedjeljak. Odgoda donošenja proračuna objašnjena je da članovi Vlade žele da proračun bude "tehnički dobro napisan".

"Ministarstvo financija preko vikenda mora uskladiti financije i vidjeti može li se još gdje uštedjeti. Cilj je očuvati građane pogođene krizom", rekao je danas na sjednici Vlade premijer Milanović. Inače danas je na sjednici Vlade donesen niz zakona od Zakona o Financijskom inspektoratu, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, s nacrtima konačnih prijedloga ovih zakona, a raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o Poreznoj upravi, zatim Nacrtu prijedloga zakona o dopuni Stečajnog zakona.

Donesena je odluka kako će se povećati neoporezivi dio dohotka umirovljenika na 3400 kuna, a do sada je bio na 3200 kuna. Kako je objašnjeno to u konačnici znači nešto veća primanja za umirovljenike s obzirom da se povećao neoporezivi dio. 

Limit za male dioničare

"Na reinvestiranu dobit unesenu u temeljni kapital neće se obračunavati porez na dobit, dok će se svaka isplaćena dividenda oporezivati sa 12 posto", rekao je na sjednici Vlade ministar Linić govoreći o novinama u poreznom sustavu.

Također, što se dividendi tiče postoji i limit za male dioničare pa dividende do 12.000 kuna će biti oslobođene od poreza na dobit. Ministar financija je najavio za ponedjeljak zakone oko parafiskalnih nameta čime će se dodatno rasteretiti gospodarstvo. 

Na Vladi je također odlučeno kako će se primjena smanjene stope doprinosa za zdravstvo za 2 posto početi obračunavati od 1. svibnja.

 

Index.hr

 

društvo siromaštvo pdv skupoca kriza ekonomija