Vlada traži gradnju bespravne ceste za Rockwool

Vlada traži gradnju  bespravne ceste  za Rockwool

14.11.2010. // Glas Istre u štrajku // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

POTPIĆAN - "Neki lokalni političari pokušavali su na sve načine blokirati Rockwool, ne vodeći računa o posljedicama; nisu, između ostalog, uzimali u obzir koliku gospodarsku dobrobit donosimo ne samo ovoj regiji već i cijeloj Hrvatskoj", kaže Marco Boi, direktor proizvodnje u spomenutoj danskoj tvrtki, nakon što je Vlada nedavno naložila Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) izgradnju pristupne ceste tvornici kamene vune u Potpićnu.

Ugovorna obavezaVlada RH je, podsjetimo, objasnila da je prije deset godina s danskom Vladom potpisala ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, pa bi temeljem tog obvezujućeg dokumenta tvrtka Rockwool mogla zatražiti od Hrvatske obeštećenje ukoliko se cesta ne realizira.

- Sad je jasno da Vlada podržava naš rad i na taj način štiti 400 radnih mjesta, poentira Boi, koji se nedavno u razgovoru za naš list potužio da za dobivanje uporabne dozvole ne mogu ispuniti uvjet izvan nadležnosti tvrtke - asfaltiranje pristupne, 400 metara duge makadamske prometnice. Rockwool, inače, zapošljava oko 140 radnika, a direktor proizvodnje pribrojio je i kooperantska poduzeća te obrte.

I ovom zgodom Boi napominje da je izgradnja ceste bila ugovorna obaveza Općine Pićan, no nakon što su oni jasno poručili da je neće ispuniti, "Vlada je taj posao konačno delegirala drugoj instituciji".

Čestica na kojoj je cesta u vlasništvu je HFP-a.

- Prometnicu je Rockwool zapravo već platio kada smo kupili zemljište u industrijskoj zoni prije oko pet godina, to je dio kupoprodajnog ugovora. S druge strane, ispunili smo sve što se od nas tražilo, i to pokazuju analize nadležnih ustanova. Sada je ipak na Vladi odnosno HFP-u, da ovu obavezu operativno i realizira. Nadamo se da će to biti vrlo brzo, dodaje Boi.

 

Smetnja drugima

 

Na opasku da cijelo vrijeme neometano proizvode bez uporabne dozvole, uzvraća da je tvornica do dobivanja tog finalnog dokumenta u pokusnom radu, spremna za tehnički pregled.

Nema načina da se ta cesta legalno realizira jer time ne bi bila poštivana nedavna odluka Općinskog vijeća o stavljanju van snage Detaljnog plana uređenja industrijske zone Pićan-jug, čime je ondje onemogućena gradnja, poručuje Anton Bažon, pročelnik pićanske Općine.

I da DPU nije "zaleđen", svejedno se, veli on, projekt pristupne prometnice kosi s tim prostornoplanskim dokumentom, "zbog čega ju Općina i nije gradila".

- Da se cesta izgradila prema aktualnom projektu, to bi onemogućilo realizaciju ostalih pristupnih prometnica za druge potencijalne ulagače. Tada bismo morali mijenjati DPU i uskladiti ga s postojećim stanjem. Čudi me zašto Rockwool ne tuži Općinu kad već ne ispunjavamo obavezu iz kupoprodajnog ugovora. Očita je namjera Vlade da sve rješava političkim, a ne pravnim putem.

Upravo takva praksa odvraća investitore, dodaje Bažon.

Općini je, inače, građevinski inspektor bio naložilo da do lanjskog svibnja zatrpa makadamske ceste jer su izvedene bez lokacijske i građevinske dozvole, što nije učinila uz objašnjenje da lokalna zajednica nema za to potrebna dva milijuna kuna.

U tom se inspektorovom rješenju navodi, ističe Bažon, i da će, ukoliko taj posao ne obavi Općina, o njenom trošku zatrpavanje izvesti resorno ministarstvo.

 

Igor Radić

 

 

prostorni plan pićan potpićan hfp rockwool marco boi pristupna cesta cesta vlada gospodarstvo anton bažon