Vlada snižava pristojbe i do 80 posto: jeftiniji osobni dokumenti

Vlada snižava pristojbe i do 80 posto: jeftiniji osobni dokumenti

26.1.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti novu uredbu o tarifi upravnih pristojbi, a kako neslužbeno doznajemo, sve će se pristojbe smanjiti od 30 do čak 80 posto, javlja Večernji.hr

Koliko se smanjenje očekuje po kojoj pristojbi za sada ne žele otkriti, no kažu kako je riječ o prvom koraku ka ostvarenju plana koji je nedavno najavila potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a koji bi kroz niz mjera u različitim resorima trebao poboljšati administrativno i regulatorno okruženje, odnosno smanjiti prepreke poslovanju u Hrvatskoj.

Uz gospodarstvenike, niže upravne pristojbe obradovat će i druge građane jer se smanjuju i takse za izdavanje različitih osobnih dokumenata, primjerice putovnice za koju se sada plaća pristojba od 70 kuna.

Prema Zakonu, državni biljezi i dalje bi ostali kao mogućnost plaćanja upravnih pristojbi, no, tendencija će biti uvođenje mogućnosti plaćanja pristojbi i elektroničkim putem na propisani račun i putem sustava e-Pristojbe. 

Na dnevnom redu je i prijedlog Stategije upravljanja javnim dugom koja, kako se neslužbeno može čuti, predviđa smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 81 posto do kraja ove i 79,4 posto iduće godine.

Vlada Andreja Plenkovića izglasana je u Hrvatskom saboru 19. listopada prošle godine, a prvu je sjednicu održala 27. listopada 2016. O svojih prvih 100 dana na vlasti raspravljat će na 18. sjednici.

Jedan od glavnih ekonomskih ciljeva ove Vlade je smanjivanje javnog duga, a na sutrašnjoj bi sjednici trebalo biti jasnije kako će ministar financija upravljati njime u slijedeće tri godine.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) krajem rujna prošle godine javni je dug Hrvatske iznosio 289,1 milijarde kuna, odnosno od kraja 2015. smanjen je za 467,4 milijuna kuna. Tako je i njegov udio u BDP-u smanjen s 86,7 posto krajem 2015. na oko 85 posto krajem rujna lani, što je prvi put nakon osam godina kontinuiranog rasta da je zabilježen pad udjela javnog duga u BDP-u.

Ministar financija Zdravko Marić više je puta najavljivao kako bi ove godine taj udio trebao pasti i ispod 85 posto BDP-a, a najavljujući donošenje Strategije upravljanja javnim dugom od 2017. do 2019. kazao je da će u njoj jasno i transparentno biti nabrojane sve hrvatske obveze i njihova dospijeća te osnovne smjernice koji su rizici i načini na koje će se aktivno upravljati dugom.

Samo u ovoj godini državi na naplatu dospijeva 30-tak milijardi kuna starog duga, a dodaju li se tome obveze izvanproračunskih korisnika, prvenstveno cestarskih tvrtki, u 2017. će biti potrebno otplatiti i refinancirati preko 40 milijardi kuna duga. Sa zaduženjem država će, prema najavi ministra financija, započeti već u prvom tromjesečju.

Vlada će sjednicu u četvrtak započeti izvješćem o svojih prvih 100 dana u Banskim dvorima, a na dnevnom će se redu, uz ostalo, naći i očitovanje na prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Na dnevnom redu je i raspuštanje općinskih vijeća i razrješenja načelnika te njihovih zamjenika, uz ostale, u Lanišću i Višnjanu. (H/iPress)

 

 

dokumenti pristojbe