Vlada odgovorila na upit saborskog zastupnika Slavka Mršića: nema osnove za referendum o Rockwoolu

Vlada odgovorila na upit saborskog zastupnika Slavka Mršića: nema osnove za referendum o Rockwoolu

24.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PIĆAN - Nema zakonske osnove za raspisivanje referenduma kojim bi se odlučivalo o pitanju izgradnje tvornice kamene vune tvrtke Rockwool, piše u odgovoru Vlade na pitanje saborskog zastupnika i člana Odbora za lokalnu samoupravu Zdravka Mršića o sudjelovanju građana u odlučivanju o tom slučaju. Odgovor je početkom mjeseca proslijeđen Saboru, a jučer je putem udruge Ekop Istra stigao i do novinara.

- Postupak vezan uz izgradnju tvornice odnosno izdavanje akata spada u poslove državne uprave, a ne lokalne samouprave, o kojima bi predstavničko tijelo moglo raspisati referendum, navodi se u pismu koje potpisuje potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

 

Ističe se i da lokalna i predstavnička tijela mogu raspisati referendum iz područja svojih nadležnosti te da je očito da je građevnu dozvolu izdalo resorno ministarstvo čije su inspekcije provjeravale usklađenost stvarnog stanja i projekta. Građani i njihovi predstavnici mogu u odlučivanju sudjelovati kroz donošenje prostornih planova, no Rockwoolu je već izdana pravomoćna građevna dozvola, navodi se u odgovoru Vlade.


Predsjednik Ekop Istre Josip Anton Rupnik u svom odgovoru Mršiću piše da nadležno ministarstvo nikad nije smjelo izdati građevnu dozvolu za taj objekt te navodi već poznate stavove o toj tvornici, ali i ističe da je time prekršena Aarhuška konvencija o sudjelovanju lokalne zajednice u odlučivanju, kao i Ustav i drugi zakoni, zbog čega bi građanima morao biti omogućen referendum.
- Tražimo da Vaš odbor inzistira na ustavnom i zakonskom pravu građana te da se poštuje Aarhuška konvencija ratificirana u Saboru 2006., piše Rupnik.

K. STEPČIĆ REISMAN

Slavko Mršić Rupnik ekologija Aahuška konvencija Sabor referendum Vlada odgovor Rockwool