Više od milijun kuna za obnovu krova labinske sportske dvorane

Više od milijun kuna za obnovu krova labinske sportske dvorane

14.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Dogodine ćemo barem nastojati zamijeniti krov srednjoškolske sportske dvorane koji prokišnjava, poručuje labinski gradonačelnik Tulio Demetlika upitan o obnovi objekta često tematiziranog na sjednicama Gradskog vijeća.

Tom je zgodom podeštot isticao da zamjena dotrajalog salonitnog krova, prema troškovniku, košta oko 1,1 milijun kuna. Gotovo trećina novca otišla bi, kaže, na skidanje i zbrinjavanje tog po okoliš i zdravlje opasnog materijala.

Dvorana je izgrađena prije 30-ak godina, nakon što su legendarne »labudice« ušle u Prvu rukometnu ligu, a otad praktički nije obnavljana. Osim «mokrih uvjeta», opasnost po korisnike predstavljaju glomazni radijatori tik uz igralište, ali i dotrajali parket te odlomljeni dijelovi vanjskog stubišta. I neprimjerene svlačionice nisu odoljele zubu vremena - tuš-kade su potpuno hrđave, nedostaju pipe…

Premda je gradonačelnik najavljivao da će projekt kompletne rekonstrukcije dvorane biti gotov do 15. kolovoza, nedavno je stigla odgoda. Grad je sa Županijom, koja kao osnivač škole upravlja objektom, od projektanata zatražio usklađivanje dokumentacije s najnovijim propisima vezano uz energetsku učinkovitost, prenosi Demetlika.

- Fond za energetsku učinkovitost raspisuje natječaje za projekte koji se temelje na uštedi energije pa računamo da bismo dogodine mogli konkurirati i dobiti novčanu potporu, kaže gradonačelnik.

Veli da projektanti drugu, finalnu fazu sanacije dvorane procjenjuju na oko 30 posto vrijednosti izgradnje nove, konkretno oko 10 milijuna kuna. Nije nam znao reći kada bi to moglo uslijediti.

Nova dvorana - čija je izgradnja Urbanističkim planom predviđena u sportsko-rekreacijskom centru u zoni Kršin (iza autobusnog kolodvora) - zasad je tek sanak pusti.

Resorni županijski pročelnik Mladen Dušman kaže da je teško govoriti o rokovima sanacije dvorane jer još nije definiran ni troškovnik, a i tek se počinju slagati proračuni Grada i Županije za iduću godinu.

- Nismo za parcijalna, već cjelovita rješenja – zamjenu rasvjete, sanitarnih čvorova, podova - i fazni pristup te udovoljavanje novim standardima, pogotovo onim natjecateljskim. Teško je govoriti u kojem će odnosu novčano sudjelovati Grad i Županija budući da su naša sredstva vezana za decentralizaciju, napominje Dušman. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

 

labinska sportska dovrana sportska dvorana obnova sport demetlika mladen dušman