VIS Kerubini o svojoj sadašnjosti i budućnosti

VIS Kerubini o svojoj sadašnjosti i budućnosti

16.5.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Još od travnja 2005 godine na Labinštini djeluje i radi vokalno instrumentalni sastav Kerubini. Bogu na slavu VIS Kerubini promiču bitne vrijednosti duha i neba, te svojom pjesmom, riječju i djelom obogaćuju sredinu u kojoj živimo.

 

Tadašnji župnik don Vinko Puljić osnovao je ovaj VIS sa jasnim ciljem promicanja Božijih i crkvenih vrijednosti, te na neki način pokušaj „evangelizacije“ kroz pjesmu (CD pod nazivom Liturgija srca), zajedništvo i druženje.

 

Kad su ciljevi čisti, onda projekat mora uspjeti, pa su tako i naši Kerubini kroz svu turbulenciju, promjene, odlaske i dolaske članova, te jednom riječju življenja i života u današnjem svijetu izdržali do danas. S ponosom se može kazati da kad nešto duhom traje već 13 godina, onda je to hvale vrijedno, plemenito i svakako Božija providnost.

 

VIS Kerubini danas broje 40 anđela. Razni su to uzrasti od malenih (jaslice i vrtić), osnovnoškolaca, srednjškolaca, starijih…svi uzrasti, jer nas je vrijeme i okolnosti u društvu i crkvi naučilo da na neki način malo promijenimo dosadašnju praksu i način djelovanja.

 

Situacija u hrvatskom društvu nije nimalo dobra. Demografski umiremo, iseljavamo, odlazimo i napuštamo Lijepu našu. Vjerujem da su razlozi opravdani, jer je teško, a pogotovo mladima i obiteljima s djecom koji najviše odlaze, prihvatiti činjenicu da ljudima na vlasti i u politici nije stalo do njih i ne shvaćaju da samo takvi mogu pokrenuti državu koja iz dana u dan samo još više klone i „nestaje“, a izabrana vodstva u svim sferama vlasti svakodnevo svojim „nepromišljenim“ odlukama uništavaju vrijednosti koje su nas stoljećima činile prepoznatljivima, ponosnima i dostojanstvenima. Sve više dolazi do izražaja i istine onaj biblijski redak:

„Tko su u čovjeka uzda, propast će, samo Bog je uzdanica, samo On daje.“

 

Zato naši Kerubini na Labinštini čine upravo ono sto je potrebno za „opstanak“. Kroz Boga i crkvu, pjesmu i zajedništvo, promičemo ljubav i povezanost, te činimo da kroz djecu i mlade animiramo i njihove roditelje, djedove i bake, noniće, tj. čitave i kompletne obitelji. Svi su dobro došli kod Gospodina.S tim ciljem i novom idejom i smjerom „kretanja“ u srpnju 2017 „otvorili“ smo vrata svima koji na bilo koji način žele biti „Bogu miliji“ i započeli jednu novu eru djelovanja, te već danas „ubiremo plodove“ takve ideje.

Na Svetim Misama koje u Podlabinskoj crkvi redovno animiramo nedjeljom u 18, odnosno 19 sati, okuplja se zavidan broj djece, mladih, obitelji i vjernika. Bogu hvala da je tako. Rašu kao mjesto postanka VIS Kerubina rado obogaćujemo na jutarnjim misama nedjeljom, te na svim velikim blagdanima i svetkovinama kroz cijelu godinu.

Na probama možete zamisliti kako je „veselo i živo“. Pjesma i radost, a opet ozbiljan rad, nastojanje i pjevanje Bogu na slavu.

Malo po malo „izrodili“ su se fantastični pjevači, svirači i čitači, te svi skupa dajemo ono što je potrebno da naši Kerubini, naša djeca, mladi, pa i stariji, rastu u vjeri i nadi, a sredina u kojoj živimo bude bogatija duhom i srcem, a vođena Isusom.

 

Brigu i vodstvo, još od odlaska don Vinka Puljića sa župe (2008) preuzeo je Kristijan Ćorić iz Raše, te ustrajnim radom kroz već desetak godina i koliko je to moguće ukazuje na bitnost Kerubina u našoj sredini gdje crkva baš i nije „dobrodošla“.

„Jako sam zadovoljan i ponosan na moje/naše Kerubine“, rekao je Kristijan i dodao da je jedini način i ispravan put da ostanemo Božiji doći na Svetu misu kompletno, cijela obitelj, pjevati i slaviti Isusa, a onda se svi skupa družiti, razgovarati, podijeliti svoje radosti, žalosti i jednostavno kroz susret evanđelja biti u Gospodinu.

Zahvaljujemo se svim roditeljima koji nam pružaju neizmjernu podršku u našem radu, te skupa s nama, mladima i djeci ukazuju na važnost euharistije u životu, te važnost Boga u vječnosti.

 

Kroz djelovanje od 13 godina „utkali“ samo jako puno susreta, druženja i zajedništva. Krštenja, pričesti, potvrde, sveti red, vjenčanja, pogrebi, te na stotine gostovanja učinili su Kerubine respektabilnim duhovnim i svjetovnim sastavom koji je ostao prepoznat u svojoj sredini i šire, te diljem Lijepe naše i u inozemstvu.

Uz jednu malu i kratku pauzu, ponovno smo već prošle godine krenuli sa među-župnim djelovanjem, te vrlo aktivnim radom sa mladima i djecom, kroz liturgiju općenito. Samo je to način i jedini ispravan pristup „ukazati“ na ono bitno i vječno.

 

Intezivno smo proslavili i općenito proslavljamo crkvene blagdane, Božić i Uskrs, a Veliki tjedan u 2018 doslovno „prezentirali“ kako liturgija i nalaže, te imali obrede posljedne večere, pranja nogu, pjevanja muke i svečane obrede Velike subote, koji se jako dugo nisu događali na Labinštini i na takav način.

 

Samo u proteklih godinu dana mnogo se toga napravilo, a između ostalog oformila se čvrsta, ponovno rođena snaga koja će nositi Kerubine u izvjesnoj budućnosti. Djeca i mladi su blagoslov i moć i to smo naučili kroz 13 godina. Na njima treba graditi i uspjeh je siguran, a potpora nas starijih uvelike u tome pomaže.

 

Bili smo i dragi gosti našem Vlč. Željku Zecu u Starom Pazinu, te Vlč. Jeronimu  Jokiću u Boljunu. Župljani tamošnjih župa su nas predivno ugostili i počastili „kulturom“ svojih običaja, hrane i pića, te cijelodnevnog druženja u Gospodinu. Zahvaljujemo im na gostoprimstvu i naravno, pozivamo da „uzvrate“ svojim dolaskom, te i oni našu sredinu obogate novim druženjima i zajedništvom.

 

Puno možemo dati jedni drugima, a toga nismo ni svjesni sve dok se susret ne dogodi. Nakon toga radost u evanđelju bude potpuna, a naša srca i duh otvoreniji prema novim izazovima koje Bog svakodnevno stavlja ispred nas.

 

VIS Kerubini su „anđeli“ koji se ne mogu umoriti od pjevanja i molitve Bogu na slavu. Neka im Gospodin podari upornost, strpljivost, ljubav i mir, te ih čuva, blagoslovi i svakodnevno pomaže odolijevati udarcima bezbostva i varavosti ovoga svijeta, te ih pouči da u svakom porazu izlaze kao pobjednici i još jači, a u svakoj pobjedi rastu u mudrosti Duha Svetoga.


VIS Kerubini

vis kerubini vokalno instrumentalni sastavm