Vipnetova antena odolijeva rješenju inspekcije: I dalje bespravno do signala

Vipnetova antena odolijeva rješenju inspekcije: I dalje bespravno do signala

11.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U listopadu je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša naložila uklanjanje bazne stanice u centru Labina, no Vipnet je na to reagirao tek žalbom • Učestala je praksa da operateri ulože žalbu i neometano rade jer je procedura spora, kaže Irena Burba iz Zelene Istre.

 

LABIN - Tvrtka Vipnet još nije uklonila bespravno postavljenu baznu stanicu na poslovnoj zgradi na Zelenicama u centru Labina, iako joj je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja takvo rješenje izdala još lani u listopadu. Iz tvrtke napominju da su na određenu mjeru uložili žalbu, no još im nije odgovoreno. Poručuju da imaju ugovor o postavljanju komunikacijske opreme s jedinim vlasnikom zgrade Edijem Zupičićem. To nam je i on potvrdio, dodajući da je na drugima utvrditi je li antena postavljena zakonski.

Iz pulske Zelene Istre reagirali su još ljetos u srpnju, po dojavi stanara susjedne zgrade koji se požalio da nisu bili obaviješteni o postavljanju uređaja s elektromagnetskim zračenjem na adresi Zelenice 13. U rujnu je udruzi za zaštitu okoliša iz labinskog gradskog odjela potvrđeno da investitor nema građevinsku dozvolu te da je 12. kolovoza zatražio izdavanje lokacijske.

- Učestala je praksa da ulože žalbu i neometano rade jer je procedura spora, a sustav neefikasan. Inzistirali smo da odgovore kada će ukloniti antenu, no nisu precizirali, spominjući da imaju konkretan plan, makar dosad nisu nijednu maknuli. Samo ove godine primili smo već 15 dojava o postavljanju baznih stanica. U Puli ima i zgrada sa šest antena. Nedostaje popis kritičnih lokacija, opterećenih s takvim izvorima zračenja, navodi Irena Burba iz Zelene Istre.

Dodaje da je investitor dužan tražiti suglasnost od vlasnika, a u pravilu im plaća nekakvu naknadu ili im, primjerice, sufinancira postavljanje lifta, makar se takva zgrada tada vodi kao telekomunikacijski objekt, što joj vjerojatno umanjuje vrijednost.

Burba smatra da je priča o štetnosti antena sklizak teren, poput onog o azbestu. Ali smatra i da sama zakonska preporuka da se takve antene ne postavljanju u blizini vrtića, škola i zdravstvenih ustanova dovoljno govori o njihovoj štetnosti. Neki su gradovi, poput Poreča, u svoj prostorni plan uvrstili odredbe o minimalnoj udaljenosti takvih uređaja od odgojnih ustanova.
Profesor Rade Čuturilo, suradnik pulske Visoke tehničke škole i sudionik tematskih stručnih skupova, pojašnjava da antena sama po sebi vjerojatno i nije problem. Nevolja je, kaže, u nezaustavljivom gomilanju takvih uređaja, nekontroliranom širenju telekomunikacijske mreže, koju u posljednje vrijeme prati i uspostava bežičnog interneta.
- To očito ne možemo zaustaviti, ali ne smijemo - po uzoru na europske zemlje, posebice Francusku, Dansku i Njemačku - zapostaviti edukaciju, odnosno zaštitu djece. Mjerenja bi trebalo obavezno provoditi u blizini škola ili vrtića, veli Čuturilo, potvrđujući da su zračenju češće izloženiji stanari susjedne zgrade.

Upozorava da nam, bez edukacije, svi pravilnici o elektromagnetskom zračenju ne vrijede, tim više jer su mnoge antene postavljene bespravno, a nema ni nezavisne institucije, financijski i politički, koja bi se svime pozabavila ozbiljno i transparentno. Malo se, dodaje Čuturilo, pridržavamo i univerzalnog načela opreza.
Iz Vipneta, pak, poručuju da njihova stalna mjerenja pokazuju da su vrijednosti daleko ispod dozvoljenih, premda su hrvatski standardi i do pet puta stroži negoli oni Europske unije.

U prilog tezi da znanstvena istraživanja negiraju zdravstvenu štetnost elektromagnetskih polja baznih stanica, pozivaju se na studiju koju im je izradio zagrebački Fakultet za elektrotehniku i računarstvo, podastirući pritom i mišljenja Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstva zdravstva te, kako pišu, neovisnih britanskih stručnjaka koje je angažirala tamošnja vlada.

I. RADIĆ

Foto: Sporna antena nalazi se na krovu zgrade Zelenice 13

 

 

vipnet antena repetitor zelenice insdpekcija bespravnost Edi Zupičić