Vinistra 2010: s područja Labinštine nagrađeni Goran Baćac, Siniša Sergo i Dorijano Licul

Vinistra 2010: s područja Labinštine nagrađeni Goran Baćac, Siniša Sergo i Dorijano Licul

2.5.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Organizatori sedamnaeste Vinistre dodijelili su zlatne i srebrne medalje proizvođačima vina, maslinovih ulja i rakija nagrađenima na natjecanju održanom u sklopu izložbe. Ukupno je u kategoriji vina uručeno 36 zlatnih i 64 srebrnih medalja (to je po broju bodova 30% najboljih vina od ukupno 320 ocjenjivanih uzoraka, u ostalim nagrađenima uvršteno je još 16 srebra i 98 bronci kojima se dodijelila diploma). U kategoriji maslinovih ulja dodijeljeno je 19 zlatnih, 27 srebrnih i 14 brončanih medalja.

 

Za kategoriju rakija, najboljima je uručeno 6 zlatnih, 13 srebrnih i 4 brončane medalje. Posebna priznanja u kategoriji vina dodijeljena su malvaziji MaDeBaKo 2009., zajedničkom vinskom projektu istarskih proizvođača Ivice Matoševića, Giancarla Kozlovića i Morena Degrassija (u kategoriji svježih malvazija), malvaziji Brune Trapana Uroboros 2008. (u kategoriji zrelih malvazija), teranu Teran 2 2009. Silvana Legovića (u kategoriji svježih terana) te teranu Teran Barrique 2006. Franca Armana (u kategoriji zrelih terana). Detaljan popis pobjednika dostupan je na web stranicama Vinistre, www.vinistra.com

 

Na natjecanje su se mogli prijaviti svi proizvođači grožđa, vina i specijalnih vina s područja Istre i Primorsko- goranske županije, te svi proizvođači (iz zemlje i svijeta) koji proizvode malvaziju istarsku, teran i refošk. Vinsku komisiju predvodio je Mario Staver, koji na Vinistri sudjeluje od prvog dana. „Na prvoj Vinistri imali smo 140 uzoraka koje bi, iz današnjeg aspekta, mogli ocijeniti kao skromna vina. Oko 2000. godine stvari su krenule ubrzanim tempom i posljednjih pet-šest godina smo zabilježili ubrzan razvoj vinogradarstva. Danas možemo istaknuti da, u odnosu na početke, imamo jednu potpuno drugu dimenziju vina i drugu filozofiju, od proizvođača, do potrošača," pojasnio je Staver.  

 

Vina je ocjenjivala komisija od 39, maslinova ulja 18, a rakije 13 ocjenjivača. Ocjenjivanje se vršilo po metodi 100 pozitivnih bodova. Svaki član ocjenjivačke komisije iskazao je ocjene samostalno, a konačna ocjena svakog vina odredila se aritmetičkom sredinom pojedinačnih ocjena, s time da su isključene ocjene u slučaju odstupanja najmanje sedam bodova u odnosu na aritmetičku sredinu. Maksimalni broj uzoraka po komisiji bio je 45. Nagrađene proizvode moguće je degustirati na Vinistri. 

 

U organizacije udruge vinara i vinogradara Istre, Vinistra je otvorena u četvrtak, 29. travnja. U periodu od 29. travnja do 2. svibnja, na izložbi se predstavljaju 130 izlagača s ukupno 644 uzorka vina, maslinovog ulja, rakija, kao i vinarskom opremom. 

PR služba

 

 

Od izlagača s područja Labinštine u kategoriji vina nagrađeni su Dorijano Licul iz Brgoda srebrnom diplomom za Merlot. Siniša Sergo iz Svete Katarine brončanom diplomom također za Merlot i Goran Baćac iz Kukurini za Calypsa Neru/Merlot brončanom diplomom.

U kategorijama rakija i maslinovih uja nije bilo naših predstavnika.

Sve rezultate možete preuzeti ovdje

 

 

vinistra bruno trapan vino enologija malvazija poreč goran baćac dorijano licul siniša sergo