Vinež: Palio krpe pa izazvao požar

Vinež: Palio krpe pa izazvao požar

31.8.2016. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labinska će policija radi paljenja vatre za vrijeme dok traje zabrana paljenja vatre na otvorenom, prijaviti 69-godišnjeg muškarca.

Naime, 30. kolovoza oko 8.30 sati, u mjestu Vinež, 69-godišnjak je palio na otvorenom prostoru krpe te je zbog vjetra došlo do zapaljenja vatre i niskog raslinja. Požar su ugasili labinski vatrogasci oko 9.10 sati, a u požaru je izgorjelo oko 500 kvadratnih metara trave i niskog raslinja, pri čemu nije nastala nikakva materijalna šteta.

Policijski službenici će protiv 69-godišnjaka, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijeti obavijest Inspektoratu upravnih poslova PU istarske.

Policijska uprava istarska upozorava građane kako je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Istarske županije zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru te u tom razdoblju javne vatrogasne postrojbe ne izdaju odobrenja za loženje vatre na otvorenom.  

Tijekom ljetnih mjeseci zbog velikih vrućina i visokih temperature postoji veća opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci požara na otvorenom prostoru su nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, korištenje otvorenih ložišta, roštilja, bacanje opušaka i slično. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Stoga upozoravamo građane i turiste da se pridržavaju zabrane paljenja vatre na otvorenom, da ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, da provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima.

palež požar vatrogasci vinež