Vinež dobiva novi vrtić, nogostup i odvodnju u iduće dvije godine

Vinež dobiva novi vrtić, nogostup i odvodnju u iduće dvije godine

1.2.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer je u prostorijama Doma kulture na Vinežu održan sastanak gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenice Federike Mohorović Čekada i njihovih suradnika iz gradske uprave te trgovačkih društava u suvlasništvu Grada s članovima Mjesnog odbora Vinež.

Nakon nedavno održanih konzultacija i s članovima Mjesnog odbora Rabac, u narednim će se tjednima na isti način održati sastanci s preostalim Mjesnim odborima na području Grada Labina.

Bila je to prilika da se predstavi dosad učinjeno, ali i svi daljnji planovi gradske uprave naspram ulaganjima na području naselja Vinež.

Predsjednik MO Vinež Bojan Batelić te član Lari Zahtila istaknuli su prioritetne projekte koje je potrebno odraditi na području koje pokriva ovaj Mjesni odbor ali i istaknuli zadovoljstvo učinjenim u prošloj godini kada se obnovila prometnica kroz cijelo naselje te postavila kamera za kontrolu brzine što je bilo od velike važnosti. Osim gore navedenog spomenuli su i brojne druge odrađene projekte poput nogostupa na Marcilnici, postavljanja javne rasvjete na mjestima za koje su građani uputili svoje zahtjeve, pješačke prijelaze s treptačima i slično.

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić osvrnuo se na rad Mjesnog odbora u protekle četiri godine te pohvalio isti. Napomenuo je kako njihova ažurnost i reagiranje na zahtjeve građana uvelike pomaže gradskoj upravi da prioritetnije posloži ulaganja u ovo naselje. Istaknuo je kako je mnogo odrađeno, a posebno veseli ova godina koja donosi jednu prekretnicu za ovo naselje. Naime, prije par dana stigla je radosna vijest kako su IVS-u odobrena sredstva u iznosu većem od 4,5 milijuna kuna za izgradnju sustava kanalizacije naselja Marceljani. Radovi počinju za par mjeseci i 69 kućanstava spojit će se na sustav kanalizacije. Osim projekta kanalizacije spomenuo je brojna ulaganja ove godine od kojih su neka već i odrađena poput postave usporivača kraj škole kojima se značajno dobilo na sigurnosti djece i svih sudionika u prometu. Osim toga, spomenuo je i izradu projekta pomoćnog nogometnog igrališta te projekt novog vrtića za koje su osigurana sredstva u ovogodišnjem Proračunu. Jednako tako, postavu dodatnih reflektora na stadion NK Iskre čija se postava očekuje idući mjesec kao i izgradnju nogostupa od škole do Marceljani vrijednog 900 tisuća kuna za što su sredstva također osigurana u Proračunu za 2020. godinu. Za obnovu dječjeg igrališta kraj boćališta planira se kandidatura za sredstva vrijedna oko 200 tisuća kuna putem EU fondova. Radovi na Krvovoj placi su u tijeku, odnosno ovih dana u dogovoru sa stanarima započelo je čišćenje te će se sljedeći tjedan ako vremenske prilike dopuste započeti s radovima na uklanjanju baraka i nelegalno sagrađenih objekata, a kompletna će se površina isplanirati i nasuti tucanikom i zemljom.

Članovi Mjesnog odbora obaviješteni su i kako je dobivena suglasnost Ministarstva na Prostorni plan Grada Labina te će se isti uputiti na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća u veljači čije je donošenje uvjet za projektiranje projekta Aglomeracije ali i  uvjet za projektiranje pomoćnog nogometnog igrališta. Projektom Aglomeracije riješilo bi se i probleme odvodnje u pojedinim dijelovima naselja Vinež koja sada nisu zadovoljavajuća. Spomenuta su i ulaganja Grada u razvoj Poslovne zone Vinež koja je proglašena za jednu od tri najbolje u Hrvatskoj, a u kojoj se u narednim mjesecima otvaraju novi pogoni i kreću nova zapošljavanja.

Ova godina bit će značajna što se tiče ulaganja u Vinež, a Mjesni odbor nastojat će i dalje svojim radom na terenu osluškivati potrebe građana ali i sugerirati Gradu direktne upute s terena kako bi se prioriteti rješavali kako nalažu potrebe i mogućnosti. Zajednički je zaključeno kako Vinež izrasta u sve veće naselje za koje je potrebno izraditi nova prometna rješenja radi veće sigurnosti pješaka i svih sudionika u prometu.

vinež mjesni odbor grad labin dom kulture vinež valter glavičić federika mohorović čekada bojan batelić lari zahtila