Vili Matula otvorio 3.Festival vizualnog kazališta u Labinu

Vili Matula otvorio 3.Festival vizualnog kazališta u Labinu

2.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Predstavom Točka Vilija Matule u Malom kazalištu u Labinu sinoć je započeo 3. Festival vizualnog kazališta Labin, na kojem će se u naredna tri dana prikazati više predstava i performansa naših i stranih umjetnika.

Ako je suditi po kreaciji Vilija Matule kazališnih izazova i traženja neće nedostajati za ta tri dana, uz očekivanje da će biti više gledatelja nego prve večeri u pretoploj dvorani popularnog Teatrina. Središnja točka njegova glumačkog kazivanja, koje je često komuniciralo s ne baš za dijalog raspoloženom publikom, je čovjekov bitak, "ono što je", pri čemu se Matula često koristio mimikom, šutnjom, ali ponajviše igrom riječi, njihovim (be)smislom, poniranjem u njihovu bit, ali i univerzalnošću, ne zaobilazeći pritom ni, makar rubno ni našu, hrvatsku zbilju. Činio je to ležerno, simpatično, uvjerljivo, neposredno i nenametljivo, dovodeći često gledatelje pred spoznaju da "to" što im on govori i nije ništa novo, već da je samo čučalo u nekom kutku njihove zatomljene svijesti. Pritom nije bio ni sam svjestan da je, vođen tim vječitim izazovom, dopro i do duha labinske cakavice, koja za razliku od književnog hrtvatskog jezika, nema riječ desno, već provo, odnosno pravo, ono što je na svom mjestu i levo, nešto manje pravo, gotovo uvrnuto. Time se cakavica labinskog tla dodiruje s mnogim europskim jezicima, postajući mala, ali važna kap u moru univerzalnog.

Ovako ili onako susretom s Točkom Vilija Matule bio je koristan i izazovan sat vježbe duha, čiji eho odjekuje i nakon predstave, provocirajući mnoga pitanja na koje često nemamo pravi odgovor. (MM)

Vili Matula Festival vizualnog kazališta performans predstava Točka Labin