Vijećnik SDP-a u labinskom Gradskom vijeću Daniel Mohorović traži od Ministarstva uprave jesu li plaće gradonačelnika i njegove zamjenicu u skladu sa zakonom

Vijećnik SDP-a u labinskom Gradskom vijeću Daniel Mohorović traži od Ministarstva uprave jesu li plaće gradonačelnika i njegove zamjenicu u skladu sa zakonom

1.12.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Na posljednjoj sjednici labinskog Gradskog vijeća vijećnici su donijeli odluku o određivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika i njegove zamjenice. Odluka ne mijenja plaću gradonačelniku Tuliju Demetliki i njegovoj zamjenici Eni Modrušan, samo usklađuje način obračuna s propisima.

Prema staroj odluci njihova bruto osnovica iznosila je 2.740 kuna, što se množilo s koeficijentom 8,61 za gradonačelnika i 6,61 za njegovog zamjenika. Sada oni iznose 5,7 i 4,8, koliko je maksimalno dopušteno Zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi. Isti zakon određuje bruto osnovicu u iznosu od 4.221 kune. Do sada se ta osnovica množila sa starim koeficijentom, ali se iznos iznad zakonskog maksimuma nije isplaćivao. Vijećnika SDP-a Danijela Mohorovića posebno je međutim zanimao stavak 5. Odluke koja kaže: (ton – Daniel Mohorović).

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika rekao je kako on misli da oni jesu zaposlenici, ali zaposlenici koji nemaju pravo na prekovremene sate i naknadu za prijevoz. Ali kako bi ipak sve bio u skladu sa zakonom zatražit će mišljenje Ministarstva uprave. Mišljenje Ministarstva uprave zatražio je i vijećnik Daniel Mohorović, koji je danas Ministarstvu poslao upit je su li Odluke o određivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika i njegove zamjenice iz 2010. i 2014. godine u skladu s pravnim propisima Republike Hrvatske? U pismu on navodi i kako na sjednici Gradskog vijeća nije dobio odgovor zašto se koeficijent gradonačelnika tek sada mijenja na 5,27 kada je Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi još 2010. godine definirao njihove plaće.

 

Fotografija: Link, Radio Labin

 

 

daniel mohorović sdp politika ministarstvo uprave