Vijećničko pitanje Tanje Pejić nadležnima o prometnim kaznama i poslovnoj tajni

Vijećničko pitanje Tanje Pejić nadležnima o prometnim kaznama i poslovnoj tajni

1.2.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Gradska vijećnica Tanja Pejić je na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Labina postavila upit gradonačelniku Valteru Glavičiću:

"Ovu godinu bih započela rješavanjem ''negativnog salda'' na mojoj bilanci pitanja i odgovora.

Za početak bih vas zamolila da mi se u buduće ne obraćate na način kojim moja pitanja stavljate u kontekst mog osobnog interesa. Ja sam ovdje vijećnica, i ukoliko vam nisu jasni razlozi mojih pitanja, pitajte me za obrazloženje. To govorim jer ste zadnji put rekli da vam je žao jer vidite koliko mi je stalo do toga i da me ova tema više neće toliko mučiti. Te da ćemo moći raditi neke konstruktivne stvari.

Jedna od konstruktivnih stvari je pitanje informiranosti građana. Usudim se reći da je to temelj i svrha našeg djelovanja. Ako tako nastavite, nastavit ću i ja pa makar cijeli mandat uložila na poboljšanje transparentnosti, za koju se ne bi usudila reći da nije konstruktivna radnja. Naprotiv, možda nije za vas, ali za građane je neophodna.

Dakle radi se o menadžerskim ugovorima naših gradskih tvrtki.

Za uvod u pitanje navodim rješenje Povjerenika za informiranje RH iz prošle godine, za jedan slučaj koji je identičan našem. U tom je rješenju Povjerenik za informiranje utvrdio da je žalba vijećnika osnovana te predlaže uvažavanje žalbe s obzirom da je interes javnosti ispred osobnog interesa pojedinca. I da bi radi transparentnog rada tijela javne vlasti te informacije trebale biti dostupne javnosti.

 

Radi se o pitanju javnosti menadžerskih ugovora za gradsku tvrtku koja je takve ugovore prema javnosti ''obukla'' u poslovnu tajnu. U osnovi, nebitno o kojoj vrsti ugovora se radi, poanta je na javnosti podataka.

 

Pitanje:

S obzirom da ste rekli da ne smijete pokazati stare navedene ugovore, jer su ''poslovna tajna'', molim da mi sada kažete da li to govorite u ime svakog direktora gradske tvrtke?

Ovo pitam, s obzirom da ću morati biti dosljedna svom djelovanju, i poduzeti korake prema Povjereniku za informiranje. Pa da si skratim put, da li da se pozovem na vas ili da krenem od svakog direktora gradske tvrtke."Pitanje za gosp. Donalda Blaškovića:


Prometni redari su od 15.1. započeli poslove kontrole i upravljanja prometom na području grada.


Znamo da je cilj prometnog redarstva povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, odnosno podizanje nivoa prometne usluge u gradu. Slijedom navedenog propisane su i novčane kazne koje se kreću u visini od 300 do 700 kn.


Pitanje u vezi iznosa i vrste prekršaja:


Koji su rasponi kazne – primjer 300kn, 500kn, 700 kn, te za koje se prekršaje odnosi određeni iznos?


Pitanje u vezi plaćanja novčane kazne:


Da li je plaćanje kazni propisano sukladno odredbama čl. 245 Prekršajnog zakona prema kojemu se u određenim okolnostima priznaje plaćanje u visini polovice određenog iznosa kazne kao i prema drugim kriterijima koji se određuju u tom članku navedenog zakona?


Ovo pitam jer na stranicama Grada Labina nisam vidjela informacije o tome, dok sam na internet stranicama nekih drugih gradova u Istri pročitala detaljne informacije o navedenom, za koje vjerujem da bi bilo dobro da građani znaju.


 


Foto: 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Labina, screenshot


Tanja Pejić gradsko vijeće poslovna tajna menadžerski ugovori prekršaj komunalno redarstvo donald blašković komunalni redari kazna