Vijećnici Svete Nedelje odgodili donošenje odluke o očitovanju protiv izgradnje TE Plomin C 500 na ugljen

Vijećnici Svete Nedelje odgodili donošenje odluke o očitovanju protiv izgradnje TE Plomin C 500 na ugljen

20.5.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinsko vijeće Svete Nedelje nije na ovotjednoj sjednici izglasalo Odluku o davanju očitovanja protiv izgradnje Termoelektrane Plomin C 500 na ugljen. Vijećnici su nakon poduže rasprave izglasali promjenu teksta odluke, a njeno donošenje odgodili na sljedeću sjednicu. Potpredsjednik Vijeća IDS-ovac Valter Golja, nije želio u raspravi niti sudjelovati, pa je izašao iz vijećnice s obrazloženjem da je kao zaposlenik HEP-a u sukobu interesa.

Općinski načelnik Gianvlado Klarić u uvodu je podsjetio da se 94,87 posto birača koji su izašli na referendum izjasnilo protiv gradnje Plomina C na ugljen te da je to dovoljan argument da se i vijećnici očituju protiv i ovakvu odluku upute Vladi, Hrvatskom saboru i potencijalnom investitoru.

Nezavisni Miljenko Vidić kazao je da on u ovoj političkoj farsi neće sudjelovati jer je bilo rečeno da odaziv na referendum mora biti nadpolovičan da bi on uspio, a kako tome nije bilo tako, za njega je to kraj priče. Za mene je to čista politika, ustvrdio je Vidić i dodao: (ton – Miljenko Vidić). Okomio se on i na ekološke, zelene aktiviste: (ton – Miljenko Vidić 1). Poslao je Miljenko Vidić i poruku IDS-u: (ton – Miljenko Vidić 2).

Vijećnik IDS-a Andrea Černjul kazao je kako su građani malim odazivom na referendum pokazali što misle i zato smatra: (ton – Andrea Černjul). Za nezavisnu vijećnicu s liste Srećka Mohorovića Susie Blašković referendum je uspio: (ton – Susie Blašković). Enco Mohorović nezavisni vijećnik s liste Srećka Mohorovića prigovorio je što se u Odluci pozivaju Hrvatski sabor, Vlada i potencijalni investitori da „uvaže iskazanu volju građana Grada Labina na provedenom referendumu“ smatrajući da treba stajati “iskazanu volju građana Svete Nedelje i Labinštine“, a k tome i da treba navesti i postotak od 39,2 posto izašlih na referendum, a ne samo da je 94,87 posto njih glasalo protiv ugljena.

Andrea Černjul je ukazao i na grešku u datumu raspisivanja referenduma. Na kraju se glasalo za te promjene u Odluci, a koje su i prihvaćene s osam glasova za, protiv je glasao Miljenko Vidić, dok su Andrea Černjul i vijećnik HNS-a Luka Klapčić bili suzdržani. Podsjetimo da su Odluku o davanju očitovanja protiv izgradnje Termoelektrane Plomin C 500 na ugljen dosad izglasali vijećnici labinskog Gradskog i općinskih vijeća Raše i Pićna. Odluka se još nije našla na dnevnom redu Općinskog vijeća Kršana.

 

Foto: Radio Labin

 

 

 

 

općina sveta nedelja općinsko vijeće te plomin odluka politika