Vijećnici Općine Sveta Nedelja prihvatili Projekt ukupnog razvoja / zabranjena of road vožnja

Vijećnici Općine Sveta Nedelja prihvatili Projekt ukupnog razvoja / zabranjena of road vožnja

9.2.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

 „Općina Sveta Nedelja 2012. bit će moderna regija na nivou razvoja naselja Europske unije, u kojoj će kvaliteta života i prirodne ljepote biti vodeće u Republici Hrvatskoj. Nositelj dinamičnog gospodarskog razvoja je malo, srednje i veliko poduzetništvo u sektoru turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i industrije, a turističke djelatnosti i proizvodnja baziraju se na održivom korištenju lokalnih prirodnih resursa i sirovina te stvaraju visok stupanj dodane vrijednosti,“ riječi su to Mirana Coteka, izrađivača Projekta ukupnog razvoja Općine Sveta Nedelja koji je na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća prezentiran vijećnicima.

 

Nadalje je istaknuo kako općina ima velike šanse za održivi gospodarski razvoj, ali mora krenuti u razvojnom smjeru turističke, poljoprivredne, servisne i uslužne destinacije kroz izgradnju turističkih i rekreativnih zona, izgradnju smještajnih kapaciteta seoskog ruralnog turizma te kroz povećanje kvalitete svih usluga i servisa.

 

Jedan od glavnih elemenata je izgradnja i održavanje kulturnih, turističkih, sportsko-rekreacijskih zona, i zona ugostiteljsko-turističke namjene.Vijećnik IDS-a Feruccio Bernaz nije zadovoljan lokacijama industrijskih zona jer kako kaže planirane su na poljoprivrednom zemljištu prve kategorije te u neposrednoj su blizini kuća kao i mjesnog groblja. Vijećnici su prihvatili prijedlog Projekta ukupnog razvoja.

 

Vijećnici Općine Sveta Nedelja sa deset potvrdnih glasova donijeli su Odluku o zabrani test-vožnje, cross-vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promidžbene vožnje vozilima na motorni pogon na području općine.

Većina vijećnika nije za zabranu vožnje već za dovođenje iste u red. Vijećnici su se složili da je to jedan od vidova turizma na kojemu se može zaraditi izvan turističke sezone no isto tako svjesni su štete koju vozači ostavljaju iza sebe. Devastiraju prirodu te uništavaju bijele putove koje lokalno stanovništvo svakodnevno koristi. Mnogo je nejasnoća vezano za off-road vožnju, primjerice da li netko može dati dozvolu za vožnju na privatnoj parceli?

I u tom slučaju postavlja se pitanje kako će vozači doći do te parcele. Konkretan prijedlog dala je vijećnica Ljiljana Mekiš. Istaknula je kako treba dozvoliti vožnju na postojećoj lokaciji no vlasnik zemljišta treba za svaku vožnju prijaviti nadležnoj instituciji, dane kada će vozit, klub koji organizira vožnju kao i sve natjecatelje. Također je kazala da ukoliko vozači izađu iz granica terena treba teretiti vlasnika zemljišta

 

nedešćina sveta nedelja ljiljana mekiš nekretnine off road projekt ukupnog razvoja općine sveta nedelja miran cotek